USA lover støtte til Afghanistan efter tilbagetrækning

Talibanbevægelsen har været på fremmarch, siden USA meddelte, at landets soldater trækkes ud af Afghanistan.

24. juli 2021, 10.15

De sidste danske Afghanistan-soldater vendte hjem i juni (Arkivfoto).

WASHINGTON USA vil fortsætte med at give støtte til Afghanistan, også efter at de amerikanske soldater har forladt landet.

Det understreger den amerikanske præsident, Joe Biden, i en telefonsamtale med den afghanske præsident, Ashraf Ghani.

USA står til formelt at afslutte sin militære indsats i Afghanistan 31. august.

Det sker efter næsten 20 års amerikansk tilstedeværelse i landet. USA gik ind i Afghanistan umiddelbart efter angrebene 11. september 2001.

Den militante organisation al-Qaeda anført af Osama bin Laden stod bag angrebene, der blandt andet ramte World Trade Center i New York. Den afghanske talibanbevægelse holdt dengang hånden over Osama bin Laden.

Også Danmark var med til at gå ind i Afghanistan efter angrebene.

USA's tilbagetrækning blev annonceret i april. Som konsekvens af amerikanernes afsked trækker USA's allierede sig også ud. De sidste danske soldater forlod derfor Afghanistan 22. juni i år. Der har i alt været omkring 12.000 danske soldater i landet.

Siden offentliggørelsen af USA's nedlukning har den militante talibanbevægelse været på fremmarch i landet. Gruppen har stået bag flere angreb i Afghanistan. Taliban har også indtaget vigtige regioner og grænseovergange.

Biden og Ghani blev i fredagens samtale "enige om, at Talibans nuværende offensiv direkte strider imod bevægelsens løfte om at støtte en forhandlet løsning på konflikten". Sådan lyder det i en udtalelse fra Det Hvide Hus.

Biden understreger, at USA fortsat vil støtte Afghanistan både diplomatisk og humanitært og forsøge at finde en "retfærdig politisk løsning".

Afghanske parlamentsmedlemmer har udtrykt deres bekymring over den nuværende situation i landet og bedt om amerikanernes fortsatte støtte.

- Sikkerhedssituationen er virkelig ved et være forfærdelig, lyder det fra det afghanske parlamentsmedlem Haji Ajmal.

En afghansk tolk, der arbejdede for USA's militær i 16 måneder, blev i maj skudt og halshugget af talibanbevægelsen. Det skriver CNN.

USA's udenrigsministerium har fordømt den militante bevægelses angreb mod tidligere tolke og øvrige afghanske borgere.

/ritzau/Reuters