Inviter børn og ældre til fællesskaber

Udgivet:13. oktober 2021, 10.35

Læsetid:3 minutter

Gorm Hoff Lauridsen. Foto: PR-foto

Af Gorm Hoff Lauridsen. byrådskandidat for Det Konservative Folkeparti Hammerum-Gjellerup

ENSOMHED Ensomhed for ældre er noget, der skal bekæmpes og forebygges. Ældre Sagen beretter om, at 50.000 danskere over 65 år føler sig ensomme. Det handler ikke om at være enlig, men om at være ensom. Forskellen er stor.

Som politibetjent har jeg været ude ved mange dødsfald, hvor den døde kan have ligget i kortere eller længere tid. Ofte er der tegn på, at den døde er gået bort alene i denne verden. Noget som går lidt i hjertet, hver gang man oplever det. Jeg tænker, at efter et helt liv med familie, venner eller kollegaer, så er det ulykkeligt at livet skal ende i ensomhed.

Ældre Sagen beretter om, at flere tusinde ældre tilbringer størstedelen af deres tid i eget hjem. Det betyder at hjemmet kan ende som et fængsel for den ensomme.

Kortlægningen viser, at hver syvende modtager af hjemmehjælp kommer udenfor sjældnere end hver fjortende dag. Ingen kontakt til omverdenen, eller til oplevelser, der kan give glæde, trivsel eller værdighed.

Jeg mener, at når den ældre har levet et langt liv og givet meget, så er det også samfundets og fællesskabets tur til at åbne for dem, den dag de bliver ensomme. Dem, der kan og vil, skal inviteres indenfor. De skal have lov til at opleve livet og fællesskabet, så lang tid det er muligt.

8. oktober her i Herning Folkeblad skrev jeg om, at Konservative ønsker at udvide Klippekortsordningen til at gælde for endnu flere ældre. Dette er én metode til, at få nogle ensomme ældre ud af hjemmet.

Et andet forslag, jeg ønsker, er at få fast ind i det kommunale system, at børnehaver, vuggestuer, dagplejere og skole skal have mulighed for at komme på besøg på plejehjemmene. Det kan være, der skal laves dage med sang, eller udveksles tegninger og breve. Der er intet, der kan skabe glæde som børn, og børnene har godt af at have kontakt til ældre borgere. Det mener jeg, at der er en pædagogisk værdi i.

Et andet tiltag kunne være at invitere ældre ind i daginstitutionerne som frivillige hænder. Hensigten er ikke at erstatte pædagoger eller medhjælpere, men de kunne for eksempel bruges til et sæt ekstra trøstende hænder. Til at læse historier, tegne eller blot være voksent nærvær.

Hvem har ikke set den gode forbindelse der kan være mellem bedsteforældre og små børn, og den ro, det kan give barnet og den ældre.

Jeg mener, at frivilligt engagement er med til at holde folk i gang. Det kan ligeledes benyttes til at bekæmpe noget af den ensomhed, jeg taler om.

Selvfølgelig skal rammerne være i orden, men nu vælger jeg blot at rejse debatten, som jeg håber at tage med ind i Byrådet. Røde Kors hjælper på hospitalerne, og måske kan vi drage nogle erfaringer fra dem.

Til slut vil jeg minde læseren om, at selv den mest sociale ældre kan ende som ensom, når familie eller venner dør. Ensomhed ønsker Konservative og jeg at forebygge og bekæmpe, og skabe så meget livskvalitet, værdighed og omsorg for den ældre borger som muligt.

Mere interessant læsning

Mere fra temaet

Se flere

Mest læste

Debat

Se flere

Mest læste på Herning Folkeblad

Seneste nyt

Se flere