Standpunkt: Er det virkelig nu, vi slipper ud af coronaens vold?

Udgivet:26. januar 2022, 09.25

Læsetid:3 minutter

Vibeke Larsen. Foto: Henrik Ole Jensen

Vibeke Larsen
Chefredaktør| vib@herningfolkeblad.dk

Hu hej, det er godt nok med at holde tungen lige i munden for at kunne følge med i og forholde sig til den kontinuerlige corona-føljeton og strømmen af ofte modsatrettede udmeldinger, oplysninger og synspunkter, som eksperter og politikere kommer med i medierne.

Mandag fik vi lempede restriktioner for isolationstiden for coronasmittede med eller uden symptomer - samt nye retningslinjer for de tusindvis af nærkontakter, som nu kan komme fysisk tilbage på eksempelvis arbejde eller uddannelse.

De skal ikke længere isolere sig, såfremt de er symptomfri og sørger for pcr-test på tredjedagen.

Det er et godt og nødvendigt træk, fordi der efterhånden sidder så mange ikke-smittede og symptomfri mennesker derhjemme i dagevis, at det bliver sværere og sværere at holde hjulene i gang i samfundet og på arbejdspladserne eller sikre personale nok til at tage sig af børn, ældre og syge.

Tirsdag klokken 14.00 blev dagens smittetal så offentliggjort, og det var igen skyhøjt. Hele 46.590 nye smittede på et døgn - samt 24 flere indlagte til samlet 918, 14 døde og en positivprocent på næsten 23.

Og oven i alt det, var jungletrommerne for længst begyndt at buldre om, at flere politikere og sundhedsfaglige eksperter helt vil af med restriktionerne med virkning allerede fra i næste uge - gældende alt fra mundbindskrav og coronapas til nedlukningen af nattelivet.

Det peger næsten i hver sin retning, når vi hører om de højeste smittetal under hele pandemien og samtidig hører om anbefalingerne om at fjerne alle restriktioner.

Det kan være vanskeligt at forholde sig til.

På den ene side orker vi efterhånden ikke det her mere og vil hurtigst muligt tilbage til en form for normalitet.

På den anden siden orker vi heller ikke, hvis planen slår fejl, så vi om få uger uden restriktioner står med en ny omgang krav og tiltag og skal til at lukke ned igen eller sende folk hjem.

Alle eksperter er enige om, at det vil skabe mere smitte, når vi smider restriktionerne i skraldespanden. Det kan også sende mange danskere hjem i sygesengen og skabe udfordringer med at holde samfundet og hjulene kørende.

På den ene side står eksperter, som advarer om, at smitten er ude af kontrol, og at kurven først knækker om nogle uger, så vi bør klappe hesten lidt endnu. På den anden side er der trods den højere smitsomhed et lavere antal indlagte, mindre alvorlige sygdomsforløb samt høj vaccinetilslutning, så nu lægger Epidemikommissionen op til, at man skal fjerne næsten alle restriktioner allerede efter på mandag 31. januar, og at corona ikke skal betragtes som en samfundskritisk sygdom fra 5. februar.

Det er svært at vide, hvad vi helt almindelige borgere skal tro på som den bedste model for snart at få os ud af det her dynd af test, krav, smitte, restriktioner, nedlukninger og genåbninger.

Er det virkelig nu, det sker? At vi efter næsten to år snart slipper ud af coronaens vold?

Så vi kan komme videre og få meget af det, vi savner i vores liv og vores hverdag, tilbage.

Det håber jeg.