Vi har nul idéer til, hvordan folk skal indrette deres privatliv

Udgivet:23. september 2022, 11.08

Læsetid:2 minutter

Carsten Bach. Foto: PR-foto

Af Carsten Bach. Edelsmindevej 7 Høver, folketingskandidat for Liberal Alliance

VELFÆRD Vi kan langt det meste selv - sammen med vores familie og venner - hvis vi blot får lov til det. Derfor vil jeg ikke blande mig i, hvad du skal spise eller drikke, hvor lang en barsel du skal tage, hvad du skal arbejde med, eller hvornår du skal uddanne dig. Jeg vil heller ikke blande mig i, hvad du skal bruge dine penge på, hvor du skal på plejehjem eller gå i skole. For det kan voksne mennesker godt selv finde ud af. Vi har i Liberal Alliance i det hele taget, som vores formand, Alex Vanopslagh, også siger, nul ideer til, hvordan folk indretter deres privatliv. Derfor vil jeg blot give dig mere frihed til at vælge selv, for det kan du godt.

Jeg er liberal, fordi jeg tror på, at et samfund blomstrer - at mennesker trives bedst - når folk er frie til at forfølge det, de allerhelst vil. Om det er i privatlivet, så du selv kan vælge, hvordan du vil indrette dit liv, eller om det er i erhvervslivet, så handler liberalismen for mig at se om frie valg. De frie valg, og friheden generelt, er helt afgørende, for den er forudsætningen for at vi også selv kan tage ansvar i vores liv.

Hvis vi mennesker skal leve meningsfyldte tilværelser, som jo er forskelligt hvad vi hver især forbinder med, kræver det en følelse af ansvar. Mennesker trives med ansvar, og vi har alle brug for at føle, at vi bidrager. Om det er til vores lokalsamfund, foreningslivet eller et arbejdsfællesskab, så skaber det meningsfuldhed at bidrage.

I dag hindrer den store stat dog, at alle har mulighed for at tage ansvaret på sig. Staten blander sig i danskernes liv, som skaber en umyndiggørelse og ansvarsløshed. Derfor kræver det, at vi får en mindre stat, der blander sig mindre i danskernes liv. Vi ved nemlig sjældent, hvad der er bedst for andre mennesker end os selv - det skulle lige være med undtagelse af vores børn, men ellers ikke! Derfor mener jeg som liberal også, at problemer skal løses så tæt som muligt på dem, som oplever dem, frem for at en stat der ikke har forudsætningerne for at tilgodese den enkelte, indretter et kassesamfund, som kun kommer få til gode.

Når så mange som muligt tager ansvar for eget liv, skaber det også de bedste muligheder for, at vi kan hjælpe dem, der ikke kan selv. For selvfølgelig er der nogle, der har behov for lidt ekstra hjælp - det har vi alle til tider. Men grundlæggende kan vi mere end hvad vi tror, og præcis derfor skal mennesker ikke indrulles i et bundløst system af kasseløsninger i velfærdsstaten, hvis det overhovedet er muligt at undgå.

Indlæser debat