55 frivillige på arbejde: Driver uden løn Vestjyllands Kunstpavillon

11. juni 2021, 10.37

Gruppen af frivillige ved Vestjyllands Kunstpavillon i Videbæk var samlet forleden, i anledning af at museet åbner igen efter coronanedlukningen. Foto: Privatfoto

VIDEBÆK Mange, der besøger Arne Haugen Sørensen Museum og Vestjyllands Kunstpavillon i Videbæk, bliver overrasket, når de hører, at hele stedet er drevet af frivillige. Det afslører formand Erling Damgaard, og siger videre:

- Kan man virkelig det? spørger mange af vore gæster. Og ja, det kan vi, i hvert fald i Videbæk.

Næste år er det 10 år siden, kunstpavillonen åbnede i Henning Larsens hvide bygning, der svæver let og elegant over søen i Videbæk Lystanlæg og var en gave til byen fra den verdensberømte arkitekt.

Fem år senere åbnede Arne Haugen Sørensen Museum i en tilbygning til pavillonen med værker doneret til stedet af den internationalt anerkendte maler og grafiker selv.

Et samlingspunkt for hele byen

De frivillige sørger først og fremmest for at stedet holder åbent, Men de varetager en lang række andre opgaver. De gør rent, de hjælper med ophængning af billeder, de laver PR, tager fotos, og serverer kaffe og kage i stedets café.

Nu har stedet ansat sin første lønnede medarbejder, kunsthistoriker Tina Anette Madsen. Hun glæder sig til samarbejdet med alle de frivillige kræfter. Om dem siger hun:

- Vi har et fantastisk hold af frivillige. 55 entusiastiske og loyale kvinder og mænd fra Videbæk og omegn. De har gjort stedet til et samlingspunkt for hele byen og et sted, folk kommer langvejsfra for at besøge. Det er også takket være dem, at museet har klaret sig gennem coronakrisen uden en krone i statsstøtte, og de skal selvfølgelig fortsat drive stedet. Det bliver der ikke lavet om på.

Tina Anette Madsen, der tiltrådte 1. maj i en deltidsstilling frem til udgangen af 2022, glæder sig til at komme rigtigt i gang:

- Det er jo et fantastisk hus. Jeg er heldig at komme til sådan en arkitektonisk perle. Nu glæder jeg mig til at få værkerne helt ind under huden. Arne Haugen Sørensen er som kunstner helt sin egen. Han tager de store menneskelige dilemmaer og dramaer op og formår virkelig at lukke beskueren ind, siger hun og understreger, at hun også ser frem til samarbejdet med de mange frivillige.

- Jeg hilste på de fleste af dem forleden og blev budt velkommen med stor hjertelighed. Der er en helt fantastisk energi på det her sted, som Arne Haugen Sørensen også faldt for. Tænk, hvad Henning Larsen lagde grunden til med det her hus. Det er vist ret unikt, siger hun.

Klar til at registrere

- Tina Anette Madsen skal som kunstfaglig medarbejder kuratere udstillingerne og være med på sidelinjen blandt andet i forbindelse med den registrering af værkerne, vi lige nu er i gang med. Og så ved hun noget om, hvordan man synliggør museer. Og vi har virkelig noget at byde på. Det er synd, hvis folk rundt omkring i landet går glip af det, siger Erling Damgaard.

Indlæser debat...