Midtjyske power-søskende med hver deres professionelle karriere: Ingen af os har brug for at søge andres ros

Han er professionel fodboldspiller i udlandet. Hun er professionel håndboldspiller i den danske håndboldliga. Og så er Naja og Rasmus Nissen Kristensen bror og søster med dybe familiære rødder i Midtjylland og miljøet omkring FC Midtjylland og Herning-Ikast Håndbold. Foruden stærke gener deler de to også passion, ambitioner og glæden ved at være del af en stor sportsfamilie

11. marts 2020, 17.01

Foto: Stefan Steinn

PORTRÆT I fotostudiet begynder vi magasin-cool. Hvid baggrund. Ingen smil. Fuld øjenkontakt med kameraet: Skyd.

At se cool ud på kommando kan de såmænd også, søskendeparret Naja og Rasmus Nissen Kristensen.

Men en stille kommentar fra storebror, får pludselig lillesøster Naja til at flække af grin. Og så giver det hele sig selv: Selv om de begge lever et seriøst sportsliv på toppen; Rasmus som højre back for FC Red Bull Salzburg i Østrig og Naja som venstre fløj for det danske tophold Herning-Ikast Håndbold (HIH), er smilet den naturlige afstand mellem dem.

Sammen med glæden ved for en gangs skyld at have lidt søskendetid sammen og en tilpas jordbunden tilgang til livet som professionelle sportsfolk med dybe rødder i Brande som vigtig side af deres personligheder.

Og smilene går lige gennem linsen og ud som fotogene portrætter.

Glæden ved sport er et gennemgående træk i familien. Deres far, Jens Kristensen, var en habil fodboldspiller på Brande IF’s førstehold i mange sæsoner.

Faderens lillebror, midtbanespilleren Sigurd Kristensen, rykkede som helt ung fra Brande IF og til Ikast FS, som dengang var en af landets første professionelle klubber. Sigurd Kristensen var U-landsholdsspiller og i en årrække viceanfører for divisionsholdet i Ikast FS, inden han i to sæsoner flyttede til Østrig og spillede for Sturm Graz.

Talentfuldt stamtræ

I det talentfulde stamtræ i Brande forgrener familien sig videre med Naja og Rasmus’ fætter, Leon Jessen – søn af deres faster, Jette, som er storesøster til Jens og Sigurd Kristensen. Venstre backen Leon Jessen voksede fodboldmæssigt også op i Brande IF, før turen gik videre som del af FC Midtjyllands fodboldakademi. Fætter Leon debuterede som 17-årig for FC Midtjylland – tilmed med en scoring, og kom som 24-årig til 1. FC Kaiserslautern i Tyskland, hvor han spillede i fem år.

- Jeg har aldrig oplevet Sigurd, mens han spillede. Men jeg så virkelig op til Leon, da jeg var barn. Når vi kørte sydpå på ferie, forsøgte vi altid at få det til at passe med, at vi kunne stoppe i Sydtyskland og besøge ham i Kaiserslautern. Der var stort, siger Rasmus Nissen Kristensen.

Familien har altid været omdrejningspunktet. Både den helt nære - og resten af »klanen« i Brande, hvor sport også altid har været en stærk fælles reference.

- Derhjemme har vi aldrig følt noget pres i forhold til at skulle dyrke sport. Det kom bare helt naturligt, siger Naja Nissen Kristensen - og skynder sig at tilføje:

- Jo, for resten, vi skulle gå til svømning – og så skulle vi gøre en sæson færdig, når vi kastede os over en sport.

Det betød, at de begge voksede op med både at spille håndbold om vinteren og fodbold om sommeren.

Favoritter i Herning

Her er ingen slinger i valsen – Naja og Rasmus er enige:

- Skt. Jørgen på Hotel Eyde. Vores mor arbejder på hotellet, og vi er kommet her gennem mange år, siger Naja Nissen Kristensen.

- Her er en portion stegt flæsk et must, når jeg er hjemme, siger Rasmus Nissen Kristensen.

Og så er de to søskende gode til at shoppe sammen.

- Rasmus er faktisk ret god til at finde tøj til mig. I Amsterdam har han taget mig med på de fedeste shoppingture, siger Naja Nissen Kristensen.

Talenterne tydelige

Forholdsvis tidligt var talenterne tydelige.

For storebror Rasmus betød det, at han ligeledes tidligt måtte vælge håndbold fra. Allerede som 12-årig blev han del af talentholdene i FC Midtjylland, og i 7. klasse skiftede han skolen i Brande ud med talentklasserne på Sønderagerskolen i Herning.

Søsteren fik lidt længere snor:

- Jeg var lidt ældre, inden jeg blev tvunget til at vælge. Jeg spillede fodbold med drengene og med pigerne i de ældre årgange i Brande. Jeg kom også med til enkelte DBU-talenttræninger og nåede få »prøvetræninger« i fodboldklubben Vildbjerg, siger Naja Nissen Kristensen.

Men allerede som 11-årig var Naja også begyndt at spille håndbold i Ikast FS og som 14-årig trak talentet stærkest i den retning. Naja blev del af den ambitiøse ungdomsafdeling i Ikast, og hun skiftede som broderen skolen i Brande ud med Sønderagerskolen i Herning, hvor eleverne udover skolegang har indlagt tid til fokus på træning på eliteniveau.

Foto: Stefan Steinn

Vejen videre

Fra Sønderager tog først Rasmus og to år efter Naja talent-turen videre til Ikast og ISI Idrætsefterskole – og dermed i fodsporet på håndboldspillere som Trine Østergaard, Fie Woller og Line Haugsted og fodboldspillere som Simon Kjær, Winston Reid, Jonas Lössl og Victor Fischer. Som forgængerne valgte også både Rasmus og Naja at blive i Ikast og flytte på sportscollege for at forfølge deres respektive drømme og ambitioner.

Rasmus fik en ungdomskontrakt som akademispiller i FC Midtjylland, og to år efter blev Naja del af håndboldklubbens ungdomselite-afdeling, som dengang også hed FCM.

- Der var ikke langt hjem til Brande, så det var ikke svært for nogen af os at flytte hjemmefra så forholdsvis tidligt, siger Rasmus Nissen Kristensen – dengang trods alt så ung, at mor, Lone Nissen, stadig havde indflydelse på hans valg af retning på gymnasiet:

- Jeg havde forestillet mig at læse HF som mine øvrige FCM-kammerater. Men min mor besluttede, at jeg skulle på STX. Hun ønskede, at jeg udover fodbold fik flere udfordringer til mit hoved, siger Rasmus Nissen Kristensen, der i dag er glad for det valg, selv om det faldt sammen med både debut på FCMs superligahold som 18-årig og en lang række U-landsholdskampe.

- Det var en hård periode, især i 2. og 3. g, hvor jeg var rigtig meget væk fra skolen. Heldigvis havde jeg Tonje Kjærgaard (tidligere OL-guldmedaljevinder i håndbold, red.) som vejleder, og uden hendes opbakning, var jeg blevet smidt ud. Samtidig blev årene med efterskole og college i Ikast en periode, hvor jeg fik rigtig mange gode venner, som jeg stadig har kontakt til i dag.

Kontrakt til 50 millioner kroner

Med studenterhuen på hovedet og en femårig kontrakt med FC Midtjylland i hånden var banen kridtet op for Rasmus Nissen Kristensen. Allerede året efter, i 2018, skrev han kontrakt med hollandske Ajax i Amsterdam.

- Jeg var vildt stolt og glad på Rasmus’ vegne. Jeg ved også, hvor meget han allerede dengang havde knoklet for at nå dertil, siger søster Naja om broderens første udenlandske kontrakt, der ifølge fodboldforlydender lød på 50 millioner kroner.

Rasmus Nissen Kristensen begyndte sin første sæson i Ajax. Dog kneb det med spilletid i en stærk trup, og i sommer skrev han derfor under på en ny kontrakt med Red Bull Salzburg i Østrig. Begge ophold, som allerede har givet den unge spiller store fodboldoplevelser.

- Det var stort at være del af holdet, som vandt mesterskabet i Holland, og vi blev hyldet af 100.000 mennesker. Selv om jeg ikke fik så meget spilletid i Ajax, var jeg med og scorede, da vi vandt pokalfinalen, siger Rasmus Nissen Kristensen, der nu nyder tilværelsen som stamspiller i Salzburg:

- Det er en helt anden by. Den er mindre end Amsterdam, og klubben er mindre og med et set up omkring holdet, der naturligvis ikke matcher Ajax. Men det matcher mig lige nu. Jeg har tillid fra træneren og får masser af spilletid, og det er det vigtigste, siger han.

Og i oktober kulminerede Rasmus Nissen Kristensens karriere – foreløbigt, da Red Bull Salzburg mødte Liverpool FC i Champions League-gruppespillet på legendariske Anfield og knebent tabte 4-3 – efter have været bagud 3-0.

- Den oplevelse overskygger alt. Jeg spillede samtlige 90 minutter – og en god kamp.

Foto: Stefan Steinn

Forskellige perspektiver

Imens hjemme i Midtjylland har Naja fulgt og støttet broderens karriere, så meget som tiden på HHX på Herningsholms afdeling i Ikast, håndboldkalenderen, collegeliv omgivet af kammerater – og i tillæg et rengøringsjob for ekstra lommepenge, har tilladt.

- Perspektiverne i håndbold og fodbold er langt fra de samme. Det er kun de færreste kvindelige håndboldspillere, der kan tjene penge nok til ikke at skulle bekymre sig om tiden efter håndbold, siger hun.

Men Naja Nissen Kristensens eget talent rakte allerede som 18-årig til en treårig kontrakt med Herning-Ikast Håndbold. I sin første sæson var hun lejet ud til Ringkøbing Håndbold, som rykkede ud af ligaen. Op til denne sæson vendte hun retur til HIH, hvor hun har fået sit helt store gennembrud.

Blandt andet var Naja Nissen Kristensen en vigtig spiller, da HIH få dage før nytår vandt pokalfinalen med en sejr over Odense Håndbold.

- Det har været en positiv omvæltning for mig nu at spille i en klub, der vinder kampe. Det var en hård sæson med nedrykningen i Ringkøbing. Og så var det en kæmpe oplevelse at være med til at vinde pokalen – og få så meget spilletid, siger Naja Nissen Kristensen.

Live eller stream

De to søskende følger hinandens kampe enten live på tv – eller streamet. Under Najas pokalfinale fik Rasmus løbende stillingsopdateringer på sms, da han med en ti dage lang juleferie fejrede nytåret på besøg hos en efterskolekammerat, som i øjeblikket studerer i Sydney.

- Det var spændende at følge kampen, selv uden levende billeder og midt om natten derude. Jeg under Naja at få den fede oplevelse med. Vi er gode til at støtte hinanden, men vi bruger ikke hinanden til konkret sparring. På trods af afstande hænger vi altid tæt sammen med den ballast, vi har fået med hjemmefra. Vi er aldrig blevet pacet, men har altid fået vanvittig stor opbakning fra begge vores forældre. Det har givet os selvværd, og betyder, at vi hviler i os selv i dag. Ingen af os har brug for at søge andres ros. Det er en styrke – både når det går godt, og men især når det er svært, siger Rasmus Nissen Kristensen.

- Jeg har kigget og lært meget af Rasmus, og den måde han er ligeglad med andres meninger og holdninger på. Det beundrer jeg ham for, fordi han tit kan få hårde kommentarer. Personligt hviler jeg i mig selv og bekymrer mig ikke om andres meninger. Men jeg har engang imellem været udfordret på sporten og håndbolden, hvor andres holdninger har fyldt lidt mere. Heldigvis bliver man bedre og bedre til at håndtere det, jo mere man spiller og jo ældre, man bliver. Og derudover er der »heldigvis« ikke nær så stort et pres fra omverdenen og medierne i kvindehåndbold som i fodbold, siger Naja Nissen Kristensen.

Foto: Stefan Steinn

De vigtige familiebesøg

Mens Rasmus Nissen Kristensen drømmer om at bruge Red Bull Salzburg som solidt springbræt til næste del af hans fodboldeventyr, drømmer Naja Nissen Kristensen på kort sigt om at bide sig fast:

- Lige nu handler det om at gøre det godt i HIH. Men selvfølgelig drømmer jeg også om at komme til udlandet at bo og spille. Det kunne være en mega fed udfordring, siger Naja Nissen Kristensen, der efter fire år væk fra Brande er flyttet hjem til forældrene for en stund og lige nu nyder et sabbatår med fuld fokus på håndbold.

Imens nyder hendes bror, at han relativt ofte får besøg af familien og gode venner – selv om turen til Salzburg er noget længere end til Amsterdam.

- Det er besøgene imellem kampene, jeg glæder mig mest til. Når familie og venner er på stadion, har jeg ikke tid eller overskud at koncentrere mig om det. Begge mine forældre har være søde til at besøge mig, og så har jeg også prioriteret at invitere mine venner ned. De betyder rigtig meget, så det bruger jeg hellere end gerne penge på. Mens det er sværere for de to søskende at få håndbold- og fodboldsæsonerne til at gå op med besøg enten her eller der, så ved Naja og Rasmus altid, hvor de har hinanden. De prioriterer også begge to så mange familiefester, fødselsdage og konfirmationer, så ofte det overhovedet kan lade sig gøre at være med.

Og så bliver stamtræet i Brande øvrigt stadig gødet. Seneste nye talentskud er onkel Sigurds sønner. 15-årige fætter Laurids spiller håndbold i ungdomseliteafdelingen i HFH i Herning, mens hans lillebror, 11-årige fætter Magne i denne sæson er blevet udtaget til FC Midtjyllands talenthold.

Talentfulde familiegener

Naja Nissen Kristensen

20 år, født i Brande, venstre fløj. Spillede fodbold og håndbold i Brande IF. ISI Idrætsefterskole i Ikast årgang 15/16. HHX-student fra Herningsholm i Ikast i 2019. Skrev i april 2018 en treårig kontrakt med Herning-Ikast Håndbold (HIH). Spillede sæsonen 2018/19 som udlejet til Ringkøbing Håndbold, og kom i efteråret 2019 retur til Herning-Ikast-Håndbold. Pokalvinder med HIH i december 2019.

Rasmus Nissen Kristensen

22 år, født i Brande, højre back. Spillede som ung fodbold i Brande IF, og blev i 2009 del af FC Midtjyllands talenthold og rykkede til Herning Fremad. Skrev i 2012 ungdomskontrakt med FC Midtjylland, hvor han som 18-årig fik debut på Superligaholdet. Blev i 2018 solgt til Ajax Amsterdam, som i samme sæson blev hollandsk mester. Han scorede desuden et af målene, da Ajax vandt den hollandske pokalfinale over Willem II. I sommeren 2019 solgt til Red Bull Salzburg. Har spillet 26 U-21 landskampe, en U-20 landskamp, 13 U-19 landskampe og fem U-18 landskampe – og så har han to uofficielle ligalandskampe i bæltet.

Leon Jessen

33 år, født i Brande, venstre back – fætter til Naja og Rasmus

Spillede i ungdomsårene fodbold i Brande IF. Rykkede som 13-årig til Ikast FS, og skrev to år senere, i 2005 ungdomskontrakt med FC Midtjylland. Han debuterede som 17-årig for FC Midtjylland på hjemmebane med en scoring mod Esbjerg fB efter ti minutters spil. Skrev i 2010 kontrakt med 1. FC Kaiserslautern i den tyske Bundesliga – de to sidste sæsoner af hans femårige kontrakt var han udlejet til Ingolstadt i 2. Bundesliga. Vendte i 2015 tilbage til Danmark og en kontrakt med Esbjerg fB, hvor han på grund af skader indstillede karrieren efter en sæson. Har spillet 4 A-landskampe, syv U-21 landskampe, 1 U-20 landskamp og syv U-19-landskampe. Bor i Herning og er i gang med en uddannelse til fysioterapeut.

Sigurd Kristensen

56 år, født i Brande, midtbanespiller – og onkel til Naja og Rasmus. Spillede ungdomsfodbold – og håndbold – i Brande IF. Rykkede i 1981, som 18-årig til Ikast FS. Skrev i 1990 kontrakt med østrigske Sturm Graz. Efter to sæsoner i Graz spillede han en sæson for den østrigske divisionsklub Puch. Har spillet seks U-landskampe. Bor i Brande, oprindeligt uddannet tømrer og arbejder i dag hos Siemens.