VIA vil oprette 100 ekstra studiepladser i Herning

VIA vil etablere en fuld uddannelse til sygeplejerske i Herning og oprette 40 ekstra studiepladser

Udgivet:12. januar 2022, 09.00

Læsetid:3 minutter

Det kommende sygehus i Gødstrup betyder, at VIA ønsker at opgradere markant i Herning på uddannelser til dette område. VIA har i forvejen uddannelse af sygeplejersker i Birk i lokalerne, hvor der tidligere har været privathospital. Foto: Tom Laursen

Brian Kjær Andersen
Erhvervsredaktør| bri@herningfolkeblad.dk

UDDANNELSE VIA University College har i dag offentliggjort en samlet plan for udflytning af studiepladser fra Aarhus. Planen bliver nu sendt til godkendelse hos Uddannelses- og Forskningsministeriet.

I forvejen var det kendt, at VIA ønsker at etablere en ny radiograf-uddannelse i Herning med 30 studiepladser for at imødekomme behovet hos det kommende sygehus i Gødstrup. Men i den endelige plan bliver Herning tilgodeset på yderligere to områder, og samlet er der tale om 100 ekstra studiepladser i Herning, hvis planen bliver godkendt i ministeriet.

Det nye sygehus i Gødstrup gør også, at VIA vil søge om tilladelse til at omdanne den eksisterende uddannelsesfilial i Herning for sygeplejerskestuderende til en fuld uddannelse. I dag skal de studerende bruge en del af studietiden i Holstebro, men ønsket er altså at etablere en fuldtidsuddannelse i Herning. Samtidig vil VIA oprette 40 ekstra studiepladser til sygeplejerske i byen.

Desuden agter VIA at flytte 30 studiepladser på design- og businessuddannelsen i Aarhus til Herning, hvor uddannelsen allerede findes og altså vil blive styrket med endnu flere studiepladser.

Læs også
<span>Ny stor uddannelsesplan fra VIA:</span> Vil uddanne radiografer i Herning <span>Ny stor uddannelsesplan fra VIA:</span> Vil uddanne radiografer i Herning
Læs også:
Ny stor uddannelsesplan fra VIA: Vil uddanne radiografer i Herning

Kæmpe puslespil

De tre Herning-forslag er en del af VIA’s institutionsplan for 2022-2030, og foruden Herning er der planer om at etablere nye studiepladser i byer som Horsens, Viborg og Randers.

- Det har været et kæmpe puslespil at få udfordringerne med at planlægge udflytning og nyetablering af studiepladser til at gå op, og det har på ingen måde været let. Men VIAs direktion og uddannelsesdekaner er enige om, at vi med den udarbejdede institutionsplan står med et resultat, som både VIA, politikerne, de studerende, arbejdsmarkedet og vores mange øvrige samarbejdspartnere kan være tilfreds med. Nu afventer vi så, at Uddannelses- og Forskningsministeriet i løbet af foråret melder tilbage, om vores oplæg til institutionsplan er godkendt, siger prorektor Gitte Sommer Harrits, der er den øverst ansvarlige for alle VIAs 42 professionsbacheloruddannelser.

Hun understreger, at den overordnede strategi bag VIAs institutionsplan bygger på en række besluttede principper.

Læs også
Nej til læreruddannelse i Herning Nej til læreruddannelse i Herning
Læs også:
Nej til læreruddannelse i Herning

Uddannelser i 11 kommuner

For det første skal de uddannelsestiltag, der bliver sat i søen, imødekomme arbejdsmarkedets behov for arbejdskraft. Der er blandt andet stor opmærksomhed på, at primært den østlige del af Region Midtjylland har udfordringer med stor mangel på lærere, pædagoger, sygeplejersker, socialrådgivere og øvrige velfærdsuddannede, mens der er en anderledes udvikling i arbejdskraftbehovet og demografien i særligt den nordvestlige del af Region Midtjylland.

- Endnu et princip er, at vi ikke vil flytte fyldte studiepladser til tomme studiepladser og heller ikke etablere nye pladser på steder, som det ikke er realistisk at tiltrække studerende til, lyder det fra Gitte Sommer Harrits.

- Det er også et princip i institutionsplanen, at VIA bevarer hele sin palet af uddannelser samt den brede geografiske dækning, som altid har været en del af VIAs dna, og som også de seneste år har bevirket, at vi har etableret hovedparten af nye studiepladser i provinsen, tilføjer hun.

VIA vil dermed også fremover udbyde uddannelser i 11 af Region Midtjyllands 19 kommuner. VIAs uddannelser er placeret i Aarhus, Horsens, Randers, Grenaa, Silkeborg, Ikast, Herning, Viborg, Skive, Holstebro og Nørre Nissum.

Mere interessant læsning

Mest læste

Erhverv

Se flere

Mest læste på Herning Folkeblad

Af samme forfatter

Se flere

Seneste nyt

Se flere