Bankoaften i Feldborg med deltagelse af både lokale og bankoturister

Efterårs-sæsonen for banko er begyndt. I Feldborg er cirka halvdelen af deltagerne lokale. Resten er på turné fra sted til sted

9. september 2019, 11.45

Nadine Nyboe Laustsen er med sin bedstemor Eva Nyboe til banko i Feldborg (billedet nederst til venstre). Svend Jensen er i lære som nummeropråber. Han skal tage over efter Klaus Bertelsen, der flytter fra byen (billedet øverst til venstre). Der var 53 spillere ved efterårets åbning af bankosæsonen (billedet nederst til højre). Der er stor koncentration, når der skal holdes styr på numrene. Den med flest plader har 12 (billedet øverst til højre). FOTOCOLLAGE: Henrik Ole Jensen

FELDBORG Klaus Bertelsen trykker på udløseren med højre tommelfinger. Håndtaget for enden af en ledning er forbundet til den pult, der spytter numre ud. En rød knap lyser, når næste tal er klar, de grønne digitaltal fortæller, hvor mange numre, der er trukket ud i spillet, og de røde diodelys giver Klaus Bertelsen overblik over, hvilke tal, han har råbt op.

Der er helt stille i den store sal i Feldborg Sognegård. Kun Klaus Bertelsens stemme, og de små klik fra en 10-øre eller en plastikbrik, der bliver lagt på pappladerne fortæller, at der er er gang i det søndags-ritual, som ni gange indtil nytår foregår i sognegården.

Spændingen stiger. Det kan næsten mærkes, hvordan en umærkelig dyne af forventning lægger sig ud over de 40 kvinder og 13 mænd, der sidder på plastikstolene med blågråt stof. To ord bryder stilheden. Et »banko« sagt af én spiller - og et »aiii« sagt i kor.

Oplærer en ny

Klaus Bertelsen får kontrolleret tallene, nogle præmiepenge bliver lagt ved spilleren, og den næste række skal fuldendes. To rækker og én plade fuld. 24 spil.

Klaus Bertelsen har selv spillet banko i mange år, og de seneste sæsoner har han været opråber, når Feldborg-Haderup Pensionistforening har haft søndags-banko. I løbet af nogle uger overdrager han tjansen til Svend Jensen, som står i lære.

Eller sidder. De er placeret på scenen, når de råber op, og det er også en del af hemmeligheden ved at være en god opråber.

- Vi kan se, hvor langt folk er kommet med at lægge på. Desuden finder man ud af, hvor hurtigt man skal gå frem ved at lytte til, om folk begynder at tale sammen. Hvis de gør det, går det for langsomt, siger Klaus Bertelsen.

- Nede i salen er der én, som sidder med 12 plader. Hende holder jeg også øje med, for når hun er med, så er de andre også, siger Klaus Bertelsen, som stopper som opråber, fordi han flytter fra byen.

Tjenestetiden

Eva Nyboe rejste fra Feldborg for mange år siden. Her tjente hun for over 50 år siden, men hun vender ofte tilbage, når der er banko.

Nu bor hun i Vinderup, men hun har stadig kontakt med Stinne Jensen, som hun lærte at kende, da hun tjente i Feldborg. Nu sidder de to kvinder over for hinanden, og den 75-årige kvinde har selskab af sit barnebarn på 25.

- Jeg går til bankospil to-tre gange om ugen, og så spiller jeg på DK4 hver eneste dag. Også juleaften og nytårsaften, siger Eva Nyboe.

Barnebarnet Nadine Nyboe Laustsen synes, det er hyggeligt at komme til banko med bedstemor.

- Vi gearer hinanden op, når vi sidder og tallene bliver råbt op, uden at nogle af os har banko. Og hvis en har vundet tre gange på en aften, kan vi godt drille med, at nu må personen hellere tage hjem, siger Nadine Nyboe Laustsen.

Ud over at spille i Feldborg, tager Eva Nyboe også til Mogenstrup og Sevel for at spille. Jytte Jacobsen, som også sidder i samme flok, spiller også i Herrup, Hogager og Sinding.

- Jeg glæder mig til, når en ny sæson begynder, siger Jytte Jacobsen, som er fra Bjergby.

Godt for hjernen

Holger Hylgaard er fra Karup, så hans bankorunde bringer ham til Grønhøj, Hoverdal og Mønsted. Hidtil er han taget til banko med sin kone, men hun er kommet på plejehjem, så nu er han alene afsted.

- Det er godt for gamle folk at tage til banko. Ellers falder vi jo helt hen. Det er godt for hjernen. Hvis man kan passe seks plader, er det ikke helt galt, siger Holger Hylgaard.

Antallet af bankospillere er faldende, fortæller Betty Haunstrup Nielsen fra Feldborg-Haderup Pensionistforening.

- Engang kunne vi fylde både den store og lille sal, når der var banko to gange om ugen, og der var syv foreninger, som var med til at arrangere. Der var kamp om at være med, for det gav gode penge, siger hun.

- Nu er det bare en aktivitet, der skal hvile i sig selv, men vi synes stadig, der skal være noget for de pensionister, der gerne vil ud til banko, siger Betty Haunstrup Nielsen, som anslår at cirka halvdelen af deltagerne kommer udefra. Resten er lokale.

Flere yngre

Pensionistforeningen har indført gratis kaffe for at få lidt flere af huse.

- Der er også begyndt at komme lidt flere yngre mennesker, siger Betty Haunstrup Nielsen.

I Feldborg er det ikke en and eller et pund kaffe, der lander ved de heldige vindere. De får penge.

- Så kan folk selv købe det, de skal bruge i stedet for at vinde en hel masse, som de ikke har behov for, siger Betty Haunstrup Nielsen.