Unge gymnasieelever filmer: Ned med sprutten

Ikast-Brande Gymnasium laver kortfilm for at ændre festkultur

8. november 2019, 12.52

1.g’erne på Ikast-Brande stod selv bag alle procedurer i filmoptagelserne - lige fra idéudvikling til redigering. Foto: Privatfoto0

IKAST-BRANDE Der blev filmet løs på Ikast-Brande Gymnasium, da 1.g’erne i denne uge deltog i en landsdækkende konkurrence, der skal være med til at skabe en ny festkultur blandt de unge.

Det er Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden, der står bag initiativet, og i alt 27 gymnasier landet over har meldt sig til.

Konkurrencen går i al sin enkelhed ud på at skabe den bedste kortfilm under sloganet »Drik mindre - oplev mere«, og vinderfilmen præmieres med en alkoholfri morgenfest.

Baggrunden for initiativet er temmelig dyster.

Trods et lille fald drikker de unge danskere fortsat mere end deres jævnaldrende i resten af Europa.

En tredjedel af alle 15-16-årige herhjemme har været fuld mindst en gang i løbet af den seneste måned.

Hvis man sammenligner med de unge i resten af Europa, så er gennemsnittet her blot 13 procent.

Alkohol fylder for meget

I alt 6000 1.g’ere deltager frem til 13. december i konkurrencen, og i denne uge var det altså de lokale elever på Ikast-Brande Gymnasium, der var i sving.

Inden selve optagelserne var der idéudviklet samt skrevet et manuskript, og derpå gik man så i gang med optagelserne af kampagnefilmen.

- Hver fjerde elev på en ungdomsuddannelse synes, at alkohol fylder for meget på deres skole. Vi håber, at denne konkurrence kan bidrage til, at eleverne får talt om, hvad der skal til for at skabe en kultur, hvor der drikkes mindre alkohol, siger Peter Dalum, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens alkoholkampagne.

Baggrunden for kampagnen skal ses i lyset af, at alkoholvaner grundlægges i ungdommen. Det er samtidig fastslået, at alkohol er kræftfremkaldende. Hvert år får mindst 1800 personer herhjemme konstateret kræft som følge af et overdrevet alkoholforbrug.

En af mange kortfilm optages omkring Ikast-Brande Gymnasium. Foto: Privatfoto