Læserklubben nyder Lønstrup, Skagen og midsommeren

Læserklubben fejrer sankthans i Skagen 23.-24. juni. Men vi skal også besøge det bedårende fiskerleje Lønstrup

29. februar 2020, 05.17

Skagens historie er både lang og dramatisk. Naturen har på godt og ondt sat dybe spor i Danmarks nordligste by. I 1870’erne begyndte malerne at strømme til byen for at male i det specielle lys, og herfra blev byen mere og mere populær for turisterne.

Sankthansaften er blevet fejret i stor stil med bålfest i Skagen i århundreder. Knap så lang er Læserklubbens tradition for en midsommertur til det nordligste Danmark, men en tilbagevendende begivenhed kan vi dog efterhånden kalde det.

I år har vi valgt at besøge idylliske Lønstrup, inden vi ankommer til Skagen.

Skave Turistfart er teknisk arrangør, og bussen samler deltagere op i Herning, Ikast og Silkeborg tirsdag 23. juni mellem klokken 07.30 og 08.30. Morgenkaffe og rundstykker serveres et sted undervejs. Vel ankommet til Lønstrup træder vi nærmest ind i en helt anden og svunden tid. Det bedårende lille fiskerleje har, trods mange turister i sommersæsonen, formået at bevare sin charme og identitet, Omgivet af en storslået natur, snor den maleriske by sig i et dalstrøg bag de høje klinter.

Vendelboglimt i øjet

Mange kunsthåndværkere og andre kreative ildsjæle er stærkt tiltrukket af området, og det ses tydeligt i bybilledet. Strandvejen er tæt belagt med glaspustere, keramikere, smykkekunstnere, billedkunstnere og gallerier.

Vi skal på en herlig byvandring med Allan Normann Sørensen, der er født og opvokset i Lønstrup. Med et lunt »vendelboglimt« i øjet fortæller han de mest forrygende historier fra egnen. Han beretter levende om bådepladsen, fiskeriet, strandinger, sandflugten, naturkatastrofen, bækslugten, rigmandsvillaerne på bakketoppen og om byens udvikling.

Efter en frokostsandwich og byvandringen forlader vi Lønstrup, og kører mod den høje himmel og Skagen.

Bål ved vippefyret

Her snupper vi en mindre sightseeingtur med bussen, inden vi indkvarterer os på Skagen Hotel, der er yderst centralt beliggende i byen.

Vi mødes senere i hotellets restaurant til en toretters sommermenu, inden vi til fods begiver os ud til det gamle vippefyr (cirka én kilometer), hvor aftenens sankthanstale og bål finder sted. Dette er en aften med stolte traditioner i Skagen. Hvert år mødes mange mennesker ved vippefyret, og når båltalen er slut, er vi klar til en gammel Skagen-tradition, der står på solbærrom og æbleskiver.

De fantastiske Skagenmalere

Onsdag efter morgenmaden tager vi afsked med hotellet og går hen til Skagens Museum, der ligger ret tæt på.

Her på dette helt fantastiske museum møder vi værker af P.S. Krøyer, Anna Ancher, Laurits Tuxen og flere af de mange kunstnere, som besøgte Skagen i perioden 1870-1930. Vi har bestilt en professionel guide, som kan give vores besøg en ekstra dimension og lede os ind i kunstens verden på bedste vis.

Timerne midt på dagen er på egen hånd med rig mulighed for at se mere af byen og måske få en frokost på en af de mange hyggelige caféer på havnen.

De to have

Inden afrejse fra det nordligste af Danmark skal vi en tur med Sandormen helt ud til Grenen, hvor Skagerak og Kattegat mødes og støder sammen.

Det er en sjov oplevelse at stå med et ben i hvert hav og betragte bølgerne, der slår mod hinanden fra hver side.

Vi nyder en kop kaffe ved bussen og vender snuden mod Midtjylland.

Forventet hjemkomst mellem klokken 20.30-21.30 efter to skønne dage på toppen af Danmark.

Prisen for denne todagstur er for avisens abonnenter 2095 kroner. Ikke-abonnenter er velkomne for 2245 kroner. Eneværelsestillæg på 350 kroner.

Prisen inkluderer:

Buskørsel

Turleder hele vejen

Morgenkaffe og rundstykker

Frokostsandwich

Program inklusiv entréer og rundvisninger

En nat på Skagen Hotel

Aftensmad tirsdag

Morgenbuffet

Tilmelding til Læserklubben

Vi vil fred her til lands - sanktehans sanktehans.
Det er smukt at stå på stranden ved det gamle vippefyr og synge midsommerens pris.