Kultursamarbejde med nabokommunerne

27. februar 2021, 13.01

Henny Rønnow. Foto: Tom Laursen

KULTURLIV Jeg blev glad for at læse Johs. Poulsens indlæg i avisen, hvor han udtrykte tilfredshed med, at vi i Herning ligger i top 10 med hensyn til kulturbudgettet. At bo i en by, som tilbyder sine borgere et så bredt og spændene kulturliv er meget vigtigt. Jeg kan fint forstå Johs. Poulsens bemærkning, at han synes, det er sjovere at samarbejde med kommuner, der lige som Herning vil satse på kulturen og skoser Ikast-Brande Kommune, der skærer ned i kulturbudgettet, som rammer samarbejdet omkring Ensemble MidtVest.

For over 20 år siden var vi mange, der efter nedlæggelse af Herning Stadstrio begyndte at arbejde på at få et lidt større klassisk ensemble til vores område. Det er så vigtigt, at vi har professionelle klassiske musikere i vores område også. Aarhus, Aalborg, Odense og København med flere på Sjælland har deres store orkestre, men Vestjylland havde ingenting. Det er nu en gang vigtigt at have eliten til inspiration for bredden. Heldigvis gik Herning, Ikast-Brande, Struer og Holstebro ind i et kultursamarbejde, som efter mange møder og meget arbejde endelig fik statens kunstudvalg til at støtte vores ønske. Uden statens store støtte vil det jo ikke kunne lade sig gøre at få et klassisk ensemble. De fire kommuner ville alle gerne have ensemblet til i det daglige at være i deres kommune. Struer ville bygge til Folkets Hus, Holstebro havde en hel skole, der kunne ombygges, Ikast ville udbygge Bakkehuset og Herning fik tegnet koncertsal, øvelokaler og en administration ind i det nye museum Heart, som skulle være klar om nogle år. Indtil da kunne Herning tilbyde den gamle musikskole med Steinway flygel. Det var alle fire flotte tegninger, som kommunerne kom med, men musikerne valgte at vente på Heart, som deres daglige værested. Men at de øver i Herning betyder ikke, at de andre kommuner bliver forsømt, tværtimod har Ikast fået mere, end de kan tilkomme for deres tilskud.

Jeg blev chokeret, da jeg første gang hørte, at nu ville Ikast kun betale 90 procent af deres tilskud, og de ville helt trække sig i 2020. Det troede jeg slet ikke et ansvarligt byråd kunne komme i tanke om. Et så vigtigt samarbejde burde ikke kunne brydes af et nyt byråd, som nu vil bruge pengene på noget andet. Det er en meget farlig vej. Det er jo sådan, at hvis kommunerne ikke vil støtte som aftalt, bliver statens tilskud også beskåret. Heldigvis er de andre kommuner trofaste og kan se hvilket fantastisk ensemble, vi har her i området, som betyder så meget på mange måder. Jeg kan kun af hjertet ønske, at det nye byråd i Ikast-Brande vil ind i samarbejdet omkring Ensemble MidtVest igen.