De får festen til at fungere

10. august 2019, 06.30

BYFEST Det har været en uge præget af gang i gaden, og fest og fejring virker derfor som det oplagte emne for denne uges »Ugen på tryk«, som hermed er tilbage efter sommerferien.

I Herning havde en masse skotter torsdag en fodboldfest, og fansene fra Glasgow-klubben Rangers kunne, modsat FC Midtjyllands fans, fortsætte festen efter kampen blev fløjtet af.

Ikast-Brande-siderne, som er dem jeg repræsenterer, har også været fulde af festivitas.

I Bording er der i denne weekend XL-Bording Cup, hvor 140 hold er tilmeldt og klar til at spille i alt 356 kampe. Cuppen bliver afløst af en uge med byfest og en lang række forskellige aktiviteter i byen.

Det kræver en god portion koordinering og en masse frivillige at få sådan noget til at fungere.

I Isenvad, hvor der for tiden er byfest, som selvfølgelig hedder Festivad, fortæller formanden for Festivadudvalget, at der i løbet af ugen er omkring 150 frivillige til at hjælpe til, og man kunne sagtens bruge nogle flere.

Der er lidt over 650 indbyggere i Isenvad.

Der sker også ting og sager i Ikast disse dage.

Torsdag blev et nyt koncept afprøvet, og det fortsætter til og med i aften.

Det er Østergade, der er blevet lavet om til en spise-gade, så gaden nu hedder EAsT-street.

Busholdepladsen er blevet lukket og cyklerne flyttet over på den anden side af vejen, så spisende gæster kan hygge ugeneret.

Den slags kræver også en masse arbejde og bag står Ikast Bymidte og Vores Ikast, som her fortæller lidt om forarbejdet for at få lov til at omdanne en gade til en spise-gade.

Først og fremmest er der jo tilladelserne.

Kommunen og politiet skal have en ansøgning, men da det også er i kommunens interesse, at der bliver holdt events i byen, går den del af arbejdet rimelig glat.

I tilfældet med Østergade kom svaret fra politiet, at det ikke var nok at afskærme ud til trafikken med rød-hvide træpinde, der skulle betonklodser og gitter til.

Det blev bestilt, men næste udfordring er prisen.

En ting er leje af betonklodser og gitter, noget andet er at det skal sættes op, og det kræver en truck.

Her kom de frivillige igen på banen. Eller semi-frivillige. Ikast Bymidte og Vores Ikast har indgået en aftale med Lions, der for et mindre beløb løser opgaven med at sætte det op og pille det ned igen.

Og hvad skal al den fest og fejring så gøre godt for; sammenhold selvfølgelig.

Eller som Julia Thaarup Johansen, udviklingschef i Ikast Bymidte siger:

- Det er godt for en by, at der sker noget, og der skal også gerne ske noget nyt engang i mellem. Noget, der får folk til at stoppe op og sige, hvad er nu det.