Sænk slikafgifterne og stop slikbaronerne

16. april 2021, 13.10

Jacob Ravn. Foto: PR-foto

HANDEL I Danmark har vi en tårnhøj sukker- og chokoladeafgift. Dette kombineret med at vi har den højeste momssats på fødevarer gør, at vi er et attraktivt land for de såkaldte slikbaroner. Disse »baroner« køber slik i Tyskland eller Sverige. Det slik kører de til Danmark, hvor de typisk bliver solgt i kiosker, der ikke betaler afgifter. Svindel med slik og chokolade er mest udbredt i Københavnsområdet, men ifølge Skat er problemet voksende i resten af landet.

Illegal handel med slik er ikke bare noget med en enkelt kioskejer, som starter varevognen op og kører til Tyskland eller Sverige for at hente varer til sin egen kiosk. Nej, alt tyder på, at den illegale handel har en høj grad af organisering. Den illegale slik er et stort problem, fordi samfundet går glip af afgifter, lovlydige danske virksomheder mister omsætning, og der er en sundhedsrisiko ved det illegale slik, som jo meget vel kan være for gammel.

Skat har fokus på problemet. Siden 2015 har Skattestyrelsen udført omkring 4000 kontroller, som har resulteret i, at de har opkrævet 320 millioner kroner i punktafgifter. For nyligt kom et eksempel frem, hvor en kontrol afdækkede, at en enkelt kiosk havde solgt et ton bland selv slik, uden at der var betalt punktafgifter af det. Det er naturligvis fint, men det er og bliver symptombehandling. Men skal vi for alvor slikbaronerne til livs, ja, så kræver det lavere afgifter på slik og chokolade.

Indlæser debat...