FCM-træner efter stor bedrift i Italien: Giver ro og ballast

En superscoring af Alexander Scholz, en formations-ændring og en kollektiv kraftpræstation mod Atalanta sikrede fortjent FC Midtjyllands første point i Champions League-gruppespillet

2. december 2020, 04.52

FCM-træner Brian Priske - her under tirsdagens opgør i Bergamo - glæder sig over signalværdien af klubbens første point i Champions League. Foto: Ritzau Scanpix

FODBOLD Frygten for at ende som den første danske klub, der går gennem gruppespillet i Champions League uden at hente ét eneste point, kan afblæses i FC Midtjylland.

Således skrev de forsvarende danske mestre klubhistorie i aftes, da FCM-mandskabet fornemt og fortjent fightede sig til 1-1 mod de italienske favoritter fra Atalanta.

»Ulvenes« første point på verdens største klubscene er en realitet. Til glæde og lettelse for blandt andre Alexander Scholz, midtstopper, vikarierende FCM-anfører, og den ene af tirsdagens to målscorere i Bergamo.

- Jeg er glad på holdets og klubbens vegne. Vi har kæmpet hårdt for det her point, fastslår den 28-årige centerforsvarer, som var sit holds bedste på det næsten mennesketomme Gewiss Stadium i det nordlige Italien.

Smuk scoring fra Super-Scholz

Det var med de blå/hvide tribuner som statisk baggrund, at han efter blot 13 minutter bragede gæsterne foran i det, der skulle vise sig at blive en ganske særlig aften.

Efter et mislykket frispark foran Atalanta-feltet, løftede Joel Andersson læderet retur mod Sory Kaba. Elegant og kraftfuldt pillede angriberen bolden ned med brystkassen - og så huggede Scholz til kuglen, der fløj som en meteor på støvlelandets nattehimmel. Op i målhjørnet. 1-0 til FCM!

- Det ændrede fuldstændig kampbilledet for os, og det gav os en masse energi, vi kunne køre videre på, siger Alexander Scholz om træfferen, som ubetinget må være målheltens hidtil flotteste scoring i karrieren.

- Vi har spillet godt i perioder af nogle af de andre kampe, og vi har været tæt på, men vi har ledt efter 90 gode minutter. Mod Atalanta havde vi virkelig fornemmelsen af, at vi kunne få noget med. Især efter scoringen, forklarer midtstopperen, som i FCM-regi har for vane at levere vigtige mål.

Det var også Alexander Scholz, der i maj 2019 afgjorde den danske pokalfinale med det afsluttende straffespark. Og det var samme Scholz, som i playoff-runden mod Slavia Prag - med endnu et straffespark - sendte »ulvene« på Champions League-kurs.

Priskes taktiske kompromis

Mod Atalanta trådte han atter i karakter. Som leder og forsvarsdirigent.

Og det var tiltrængt på et FCM-hold, der var uden profilerne Erik Sviatchenko, Pione Sisto, Jens-Lys Cajuste og Evander Ferreira.

De mange fravær medvirkede til cheftræner Brian Priskes beslutning om at ændre start-formationen, der placerede Scholz i en nyformet tremandsbagkæde med midtstopperkollegerne, Champions League-debutanterne Daniel Høegh og Manjrekar James.

Årsagen var 0-4-afklapsningen i det omvendte opgør på MCH Arena i Herning.

- Jeg tror, at jeg allerede efter en halv times tid under den første kamp mod Atalanta skrev ned, at når vi skulle ned til Bergamo, så var vi nødt til at spille 3-4-3 for at have en god mulighed, forklarer Brian Priske.

Efter indledende usikkerhed, hvor FCM-defensiven ubevidst serverede flere åbne chancer til Atalantas offensive stjerner Alejandro Gomez, Luis Muriel og Duván Zapata, begyndte især de tre bageste og keeper Jesper Hansen at vise potentialet.

- Vi var nødt til at gå en lille smule på kompromis i forhold til vores normale formation, men vores mindset og udtryk skulle være det samme i forhold til presspil, duelspil og power, pointerer cheftræneren, der også havde til hensigt at bremse hjemmeholdets wingbacker, Hateboer og Gosens.

Taktikken lykkedes i aftes. Også, fordi den centrale midtbane med Duracell-batterierne Frank Onyeka og Mikael Anderson i lange perioder matchede Atalanta med fysik, løb og respektsættende tacklinger.

- Det var fremragende at se alle gutterne kæmpe derude. Og især de nye, siger Scholz.

Tappede kræfter og sen udligning

FC Midtjyllands defensive udgangspunkt, der i faser også sænkede kampens tempo, var ligeledes fokuseret på omstillinger og dødbolde. Og en stærk organisation.

Kombinationen frustrerede Atlanta-spillerne, der undervejs mistede gnist, begik dumme frispark og ændrede kropsattiude.

I pausen blev offensivstrategen Gomez pillet ud til fordel for profilen Josip Ilicic.

Atalanta satsede og øgede presset mod FCM’erne, der knoklede for hinanden, men til sidst løb tør for kræfter. Udligningen faldt - ganske fair - 10 minutter før tid.

Indskiftede Lasse Vibe var ikke i nærheden af Hans Hateboer, som slog et perfekt indlæg ind i panden på stopperen Cristian Romero, som var skubbet helt frem. Ellers så velspillende Daniel Høegh nåede ikke op til argentineren - og så glippede sejren.

- Man kan godt sidde og ærgre sig lidt, men vi skal være glade for at hente et point i en svær kamp mod et voldsomt godt hold, understreger Brian Priske og tilføjer:

- Et point rykker ikke så meget, men det giver os som klub og hold en ro og en ballast, at vi ved, hvad der skal til for også at lave point i Champions League, siger træneren.

9. december slutter FCM af hjemme mod Liverpool, der ventes at stille med en række reserver. Måske en mulighed for flere point?

- Det har jeg slet ikke tænkt på endnu. Kampene kommer hurtigt for tiden. På lørdag skal vi til Vejle, så det ville være naivt af mig at tænke på Liverpool allerede, fastslår målhelten fra Bergamo, Alexander Scholz.