Samme normering til ældre som til børn

Udgivet:13. oktober 2021, 10.35

Læsetid:2 minutter

Bente Lysgaard Mikkelsen. Foto: Privatfoto

Af Bente Lysgaard Mikkelsen. Emil Ernstsvej 146 Engesvang

ÆLDREPLEJE Det var på tide at få dokumentaion for, hvad der foregår på ældreområdet, eller rettere sagt, hvad der ikke foregår. For os, der har kendskab til, hvilke vilkår såvel personale som plejekrævende ældre har i det daglige, er det bestemt ikke nogen overraskelse, at der er et fald på cirka 41 procent plejehjælpe-timer over de sidste 10 år. Det hjælper nok ikke meget at afsætte en milliard til ældreplejen – nej, der skal mere til.

Vi må frem til at få samme vilkår hos ældre, som de har i børneinstitutionerne. En omsorgsperson for hver tredje voksne i ældreområdet må være det, der kræves.

Det behøver nødvendigvis ikke udelukkende at være sygeplejersker eller sosuassistenter, der drager omsorg for de ældre. Men også rengøringsfirmaer er yderst relevante til at varetage den manglende rengøring.

Sammenligningen med en børneinstitution er relevant.

Der skal være personale til at sørge for maden, personale til at varetage brugernes behov i dagligdagen, samt rengøring i hele området, hvor de færdes (ikke kun i gangarealer i ældres private hjem).

Normeringer i børneinstitutioner er som bekendt vedtaget.

Det samme bør derfor også gælde på ældreområdet.

Så er der de kendte problemer med personalemangel. Ja – På kort sigt er der indlysende mangel på uddannet personale, men det gør sig også gældende på mange andre fagområder, især i de praktiske fag.

De meningsdannere, der for år tilbage absolut talte studentereksaminer op som det eneste brugbart til fremtiden, må tage skeen i den anden hånd. Disse må fortælle de unge mennesker, som måske dybest set har lyst til håndens arbejde og gerne vil arbejde med mennesker, at det er ankerkendelseværdigt og berigende for såvel bruger som udøver at tage vare på andre mennesker især indenfor ældreområdet.

I øvrigt udtaler formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation Lizette Risgaard, at der ingen generel mangel på arbejdskraft er.

Jeg synes det er tankevækkende.

Mere interessant læsning

Mere fra temaet

Se flere

Mest læste

Debat

Se flere

Mest læste på Herning Folkeblad

Seneste nyt

Se flere