Fra Lokalavisen: Fra tre til 5000 fyr

Karsten Jørgensen er daglig leder af MGM Boilers i Skibbild-Nøvling. Han er kritisk over for politikernes skepsis ved biomasse

13. oktober 2020, 15.51

Karsten Jørgensen er daglig leder af MGM Boilers. Foto: Henrik Lind Jørgensen

SKIBBILD-NØVLING Når folk spørger, hvad »MGM« står for, så siger Karsten Jørgensen »møj gu’ maskiner«. Det passer egentlig også, for hans firmanavn og tilhørende træpillefyr har ikke et navn med en dybere betydning.

- Da jeg skulle levere en ordre på et par hundrede fyr til Sanistål, skulle jeg finde på et navn, og det blev så MGM, siger Karsten Jørgensen, som har været i energibranchen i godt 20 år.

- Det begyndte med, at jeg selv manglede et fyr til træpiller. Jeg syntes, de var noget dyre, dem jeg kiggede på, og så fandt jeg selv et produkt i udlandet. Jeg skulle købe tre fyr af dem, og da jeg så nåede at sælge alle tre videre, inden jeg fik mit eget, måtte jeg købe tre til, fortæller Karsten Jørgensen.

Tyrkisk fabrikat

Sådan kom han i gang, og siden da er det blevet til 5000 solgte enheder. Han får dem produceret på en fabrik i Tyrkiet. Alene der fremstiller de lige så mange fyr, som han har solgt i hele sin firma-levetid, så det er kun en mindre del af produktionen, der ender i Danmark. Til gengæld er den noget særligt.

- Det er lidt som at bygge med Legoklodser, hvor nogle af de komponenter, de laver på fabrikken, bliver sat sammen med mine idéer, siger Karsten Jørgensen.

For nogle år siden udviklede han en luftmassemåler sammen med fabrikken i Tyrkiet. Den blev præmieret som en Europa-nyhed på fagmessen Agromek, og den opfindelse sidder stadig i fyrene.

- Den sørger for, at træpillerne hele tiden bliver brændt af ved det optimale forbrændingspunkt. Som stod der en montør og justerede flammen hvert andet sekund, siger Karsten Jørgensen.

- Hvis folk bruger piller af en dårlig kvalitet, så finder fyret selv ud af det og indstiller sig efter det. Man skal ikke være professor eller med i en masse selvhjælpsgrupper på Facebook for at finde ud af det. Man skal bare stille en temperatur og så hælde piller i, siger Karsten Jørgensen.

Mindre brændsel

Han fortæller, at hans fyr bruger en tredjedel mindre brændsel nu i forhold til 1999, da han begyndte forhandlingen. Andre fabrikater er også blevet bedre, men Karsten Jørgensen vurderer, at hans anlæg udnytter træpillerne 10 procent mere effektivt end andre sammenlignelige anlæg.

Den daglige leder af MGM Boilers siger, at »hvis folk har kugleramme og sund fornuftigt, så er det her den billigste måde at lave varme på«.

I disse år er varmepumper blevet det store dyr i åbenbaringen, men både den teknologi og politikernes angreb på biomasse som fyringsmiddel, tager Karsten Jørgensen afdæmpet.

- Den varme, der bliver produceret fra et pillefyr, er 30 til 50 procent billigere end det, der kommer fra en varmepumpe, og i modsætning til elektriciteten, som du tager ud fra en kontakt i væggen, så kan du købe mange forskellige typer træpiller. Hvis du ikke vil benytte en dansk leverandør, tager du blot traileren og kører til Tyskland efter et læs, siger Karsten Jørgensen.

Han tilføjer, at når biomasse som træpiller bliver fremstillet bæredygtigt, hvor der plantes lige så mange træer, som bliver skovet, så er det kun energi fra produktion og transport, der tæller i CO2-regnskabet.

En kilde til strøm

Den elektricitet, der bliver benyttet til varmepumper, er mere kompliceret sat sammen, mener Karsten Jørgensen.

- En del af elektriciteten kommer fra vindmøller, men nogle gange kører de ikke, og andre gange producerer de for meget. Så er der strøm fra vandkraft i Norge og lidt strøm fra fransk atomkraft, men ellers er meget at strømmen produceret af brunkul fra tyske værker, siger Karsten Jørgensen.

- Hvis det var regnskoven, vi fældede, hvorefter vi kørte den til Herning, så havde vi et problem, men sådan hænger det ikke sammen, siger han.

Han sælger fem forskellige typer pillefyr, som yder mellem 9 og 100 kilowatt. Et typisk halvfjerdserhus på 120 kvadratmeter har brug for et fyr af den mindste størrelse. Han har også brændeovne, der kører på træpiller.

- I et fyrrum stilles der særlige krav til vægge og lofter, men jeg har også en brændeovn, der kan sluttes til centralvarmeanlægget, og så kan man komme uden om kravet til fyrrum, hvis man ikke har plads til det, siger Karsten Jørgensen.

Læs også
Fra Lokalavisen: Dyrskuer sælger varmeanlæg