Det er regeringens ansvar, at vi får et retvisende billede af terrortruslen på Kærshovedgård

Udgivet:20. juni 2022, 11.53

Læsetid:2 minutter

Mads Fuglede. Foto: Steen Brogaard

Af Mads Fuglede folketingsmedlem for Venstre

TERROR I perioden 2016-2021 er antallet af sager om mistanke om radikalisering på landets indkvarteringscentre faldet fra 68 til 6 sager. Det er i udgangspunktet en positiv udvikling. Men problemet er, at det formentlig ikke er et retvisende billede af tilstandene på Kærshovedgård og andre indkvarteringscentre.

Tidligere i år kom det frem, at Hjemrejsestyrelsen i to ud af tre tilfælde i perioden 2020-2021 ikke havde indberettet overtrædelser af meldepligten på Kærshovedgård til de relevante myndigheder. Derfor så vi et markant fald i overtrædelser af meldepligten. Men det var desværre ikke et udtryk for, at de udviste udlændinge kunne overholde deres meldepligt - tværtimod blev en række grove overtrædelser af meldepligten ikke indberettet.

Selvom der bruges to forskellige systemer til indberetningen af overtrædelser af meldepligten og til indberetningen af mistanke om radikalisering, så peger udviklingen på indberetninger om radikalisering på et lignende billede. Det er sandsynligt, at antallet af sager om radikalisering er faldet, fordi de ikke bliver indberettet.

Derfor havde jeg kaldt udlændinge- og integrationsministeren, Kaare Dybvad Bek (S), i samråd om det drastiske fald i indberetninger om radikalisering tidligere på ugen. Ministerens svar var, at han og Udlændingestyrelsen ikke har noget grundlag til at vurdere, om antallet af sager om mistanke om radikalisering ligger under et forventeligt niveau på landets indkvarteringscentre.

Men på baggrund af PET’s Center for Terroranalyses rapport om terrortruslen i Danmark fra tidligere er det meget tvivlsomt, at trusselsniveauet for militant islamisme og radikalisering på Kærshovedgård er faldende. Det er formentlig stigende på Kærshovedgård, og det har det været længe.

Derfor mener vi i Venstre, at regeringen skal tage situationen med det drastiske fald i indberetninger om radikalisering på Kærshovedgård alvorligt. Det er regeringen, der har ansvaret for, at radikalisering på udrejsecentret bliver opdaget. Dertil er det regeringens ansvar, at befolkningen får et retvisende billede på den trussel, som Kærshovedgård udgør.

Indlæser debat