Lejere i Holmparken: Skal langt om længe ikke betale ekstra for trappevask

Jacobsen Group har stoppet opkrævningerne for trappevask, der har vist sig at være ulovlige

Udgivet:27. maj 2022, 15.53

Læsetid:3 minutter

Lejerne i Holmparken har i flere år kæmpet for at få Jacobsens Group til at stoppe med at opkræve ekstra penge for trappevask. Det er lykkedes fra denne måned - og virksomheden vil også tilbagebetale de sidste tre års opkrævninger. Foto: Bo Lundgaard

Bo Lundgaard
Journalist| blg@herningfolkeblad.dk

9 måneder siden

Lejerne i Holmparken skal ikke længere betale ekstra for trappevask, som ellers har været opkrævet siden 1966.

Det oplyser administrende direktør Peter Juul fra Jacobsen Group, der ejer det store boligkompleks med 292 lejligheder ved Viborgvej. Og dermed er der tilsyneladende sat punktum for den langvarige strid, der har varet i flere år.

- Vi har indgået en aftale med beboerrepræsentationen om, at vi frafalder opkrævningen for trappevask fra 1. maj. Samtidig moderniserer vi Holmparken for omkring syv millioner kroner med blandt andet dørtelefoner og nye hoveddøre til både opgang og alle lejligheder, siger Peter Juul.

Kan tilbagebetales

Forbedringerne i Holmparken vil give beboerne en årlig huslejestigning på 20,55 kroner per kvadratmeter.

Men den stigning vil ikke føles så stor, fordi lejerne samtidig stopper med at betale 40 kroner om måneden, der hidtil har været opkrævet for trappevask. Samtidig har lejerne mulighed for at få tilbagebetalt op til 36 måneders trappevask, hvis de da ellers har boet i Holmparken så længe.

- Tidligere skulle lejerne selv stå for trappevasken, hvis de ønskede tilbagebetaling. Det fremgik også af lejekontrakterne, men med aftalen om forbedringerne har vi sløjfet kravet. Fremover vil Jakobsen Group stå for trappevask uden ekstrabetaling, siger Peter Juul.

Han oplyser, at virksomheden også vil etablere ladestandere til el-biler, nye affaldsanlæg og forskellige andre ting.

Vandt i byretten

Striden om trappevasken kulminerede, da tre lejere i februar 2019 trak Jacobsen Group i byretten med hjælp fra Lejernes Landsorganisation. Efter halvandet års kamp vandt de sagen, da Retten i Herning afgjorde, at udlejeren ikke havde ret til at opkræve pengene.

Dengang tilbagebetalte Jacobsen Group tre års opkrævninger til de tre sagsøgere, men fortsatte opkrævningerne hos alle de andre lejere.

Det faldt mange lejere for brystet - blandt andre beboeren Mille Skov, som i et års tid har kæmpet for at få stoppet de ulovlige opkrævninger. Hun udtrykker i dag tilfredshed med, at det omsider er lykkedes.

- Jeg synes Jacobsen Group skal have ros for at have flyttet sig og fulgt med tiden. Vi kunne heller ikke have vundet sagen uden Lejernes Landsorganisation i Herning, der hjalp med at få en dom på trappevasken, siger hun

Splittet bestyrelse

Mille Skov har siden trukket sig som bestyrelsesmedlem i Holmparkens beboerrepræsentation.

- Jeg har etableret Facebook-gruppen »Lejere i Holmparken Herning«, som har fået over 100 lejere som medlemmer. Det betyder, at vi nu har et forum, hvor vi kan tale om de ting, der er fælles for alle lejerne, siger hun.

Hun er mest ærgerligt over, at beboerrepræsentationen ikke har meldt sig ind i Lejernes Landsorganisation - som en kvittering for den hjælp, man har fået og fortsat har mulighed for at modtage.

- Det er der ikke flertal for i bestyrelsen, som er splittet på det boligpolitiske område, siger hun og fastslår, at beboerrepræsentationens bestyrelsen end ikke ønsker at bruge gruppen på Facebook til at opdatere lejerne med for eksempel referater fra bestyrelsesmøderne.

- Derfor må jeg også konkludere, at det her er så langt, vi kan komme på nuværende tidspunkt, siger hun.

Trappevask i Holmparken

Betalingen for trappevask er en praksis, der har været brugt i Holmparken siden 1966. Ordningen stammer tilbage fra Axel Diderichsens tid, da karréerne blev bygget.

Det er en dom fra Boligretten i Herning, som i oktober 2020 har afgjort, at opkrævningerne er ulovlige. Retten afviste nemlig at godkende formuleringen om trappevask i de op til 43 år gamle lejekontrakter.

Her fremgår det, at forpligtelsen til at renholde trapperne påhviler lejerne på skift. Men også at udlejeren - dengang Axel Diderichsen - ville påtage sig opgaven for 10 kroner om måneden, så længe det er muligt at skaffe arbejdskraft til opgaven.

Den oprindelige opkrævning på 10 kroner om måneden er siden vokset til 40 kroner. Men uanset størrelsen er formuleringen i lejekontrakterne ikke tilstrækkeligt klar og gennemskuelig om lejerens forpligtelser, fremgår det af dommen.