Nyt skraldefirma i Ikast-Brande

31. august overtager Meldgaard Miljø A/S afhentning af dagrenovation i Ikast-Brande Kommune

27. august 2020, 12.12

Firmaet Meldgaard Miljø A/S skal fra 31. august stå for afhentning af dagrenovation i Ikast-Brande Kommune. Foto: Pr-foto

IKAST-BRANDE Meldgaard Miljø A/S har vundet entreprisen for de næste fem år med mulighed for forlængelse. Meldgaard starter op i uge 36 med at indsamle dagrenovation fra husholdningerne i Ikast-Brande Kommune. Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

Aftalen omhandler alene afhentning af dagrenovation og de røde miljøbokse. Der er ikke taget stilling til afhentning af nye ordninger ved borgerne. Skraldebilerne er stadig inddelt i to rum, så affaldet ikke bliver blandet. Derfor er det stadig vigtigt, at borgerne bliver ved med at sortere i »grønt« og »gråt« affald, og kommer affaldet i poser, inden det kommer i skraldespanden.

Skraldebilerne fra Meldgaard kører på anden generation HVO-diesel - eller biodiesel. Biodiesel fremstilles af affaldsprodukter, som for eksempel slagteriaffald.

Henrik Engedahl, formand for Teknik- og Miljøudvalget, udtaler:

- Vi glæder os over, at Meldgaard Miljø overtager opgaven, og sikrer en stabil og sikker drift af indsamling af dagrenovation i Ikast-Brande Kommune. Meldgaard har solid erfaring i branchen, som vi kommer til at nyde godt af. Meldgaard vil spille en central rolle i hele kommunens indsats for at få så god en sortering af husholdningsaffaldet som muligt. I mere end 25 år er der blevet indsamlet grønt og gråt affald i Ikast-Brande Kommune. Det kan vi være stolte af i en tid, hvor mange kommuner først er ved at starte på det. Specielt vores grønne affald skal vi have fokus på ikke at blande, så vi får udnyttet så meget som muligt af denne ressource.

Firma med stor erfaring

Direktør Henrik Meldgaard udtaler:

- Vi har kørt dagrenovation siden 1974, og har i dag 450 renovationsmedarbejdere. Vi glæder os særligt til at køre i Ikast-Brande. Vi har i mange år kørt i nabokommunerne og kan allerede nu fornemme, at vi har et rigtig godt hold af medarbejdere og en god dialog med kommunen. Vi indsætter fem helt nye biler med den nyeste teknologi, forklarer han.

grønt affald

Ikast-Brande Kommune har indsamlet grønt affald i mere end 25 år. I 2019 blev der indsamlet 1783 ton grønt affald. Heraf blev cirka 1550 ton eller 87 procent af det grønne affald udnyttet til bioforgasning.

Senest i 2025 skal alle husholdninger i Danmark indsamle grønt affald

Urenheder i det grønne affald som tekstiler, emballage, glas og så videre er med til at forringe kvaliteten - og dermed forringe udnyttelsen af det grønne affald som ressource.

Biodiesel til skraldebiler

Nedbringer CO2-udledning op til 90 procent.

Medvirker til at nedbringe NOx-udledning. NOx er en samlebetegnelse for giftige gasarter, som er skadelige for lungerne.

Produceres af 100 procent affaldsolier fra friture og slagteriaffald. Det vil sige, at der ikke indgår olier direkte fra landbrugsdrift såsom virgin rapsolie. Der bliver ikke dyrket afgrøder specifikt for at lave den form for biodiesel, som Meldgaards biler skal køre på.

Produceres i Holland eller Finland og leveres af Cirkle K.

Kaldes også HVO (Hydrotreated Vegetable Oil).

Kilde: Ikast-Brande Kommune