Her kan der spares penge i kommunen!

22. februar 2020, 06.28

Lone Nielsen, Ernst B. Knudsen og Anne Marie Christensen. Foto: PR-foto

ØKONOMI I mandagens avis slår Lone Nielsen (BL) til lyd for, at vi bør fokusere på at spare på administrationen, så vi frigør flest mulige penge til kernevelfærden. Herefter fremkommer Rasmus Norup (K) med et budskab om, at Herning ligger i den lave ende, hvad angår udgifter til centraladministration. Han nævner, at Herning bruger mindre på administrativt personale, end de gør i Ikast-Brande og Ringkøbing-Skjern samt Læsø. Ud over at disse kommuner har væsentligt færre indbyggere, nævner Norup ikke vores naboer i Viborg og Holstebro. Holstebro har 1. pladsen, når det gælder om at drive en kommune og med færrest mulige udgifter til centraladministration.

I Herning er vi meget fokuserede på at ligge helt i top, når det gælder erhvervsvenlighed, mener Rasmus Norup. Dette er Borgerlisten helt enig med ham i. Men Borgerlisten vil gerne slå til lyd for, at vi også ligger helt i top, når det gælder om at bruge så få som muligt af borgernes penge på centraladministration. Hvis Herning tager ved lære af Holstebro og Viborg, vil vi faktisk kunne frigøre 41,5 millioner kroner. For det beløb kan vi eksempelvis ansætte 96 skolelærere, så vi kan få lavere klassekvotienter. For det beløb kan vi få 103 sosu-assistenter til det hårdt pressede ældreområde, eller 107 pædagoger til vores underbemandede børnehaver (det sidste endda uden at hæve forældrebetaling).

Rasmus Norup skriver, at Borgerlisten ikke har fremkommet med forslag til, hvor og hvordan der kan spares inde på rådhuset. Det passer simpelthen ikke! Borgerlisten har udarbejdet et detaljeret budgetforslag for 2020, som Rasmus Norup er bekendt med. Her lægger vi op til at spare 39 millioner kroner på økonomiudvalgets område. Lad os tage nogle eksempler. Direktionens stab har fra regnskab 2015 til budget 2020 udvidet budgettet med hele 11 millioner kroner. I kommunikationsafdelingen har man fra 2017 til 2020 udvidet budgettet med hele 28 procent. I samme periode sparer byrådet 20 procent på budgettet til børn med særlige behov. Borgerlisten er stiftet, fordi vi ikke er enige i de prioriteringer, der er foretaget de senere år. Til forårets budgetseminar vil vi derfor have sat fokus på, hvorfor Herning bruger 42 millioner kroner mere på centraladministration end vores naboer i Holstebro og Viborg gør. Alt dette falder i øvrigt fint i tråd med Borgerlistens slogan: »Borgerlisten - Fokus på kernevelfærd«.