Standpunkt: Dybt provokerende corona-fornægtelse

13. januar 2021, 12.30

Vibeke Larsen. Foto: Flemming Hansen

- Vi er her alle sammen, fordi vi er fucking utilfredse med, hvad der foregår i vores fucking lorteland.

Ja, undskyld det grimme sprog her i Folkebladets spalter.

Men ifølge TV 2 lød arrangørens velkomstord præcis sådan lørdag aften fra en lille scene på Rådhuspladsen i København - til klapsalver og tilråb fra nogle hundrede fremmødte deltagere, som med fakler, romerlys og bomberør var samlet til en »demonstration for frihed«.

De tror ikke på, at coronavirus udgør en trussel mod samfundet. De mener, at vaccinerne er farlige. De føler, at deres frihed krænkes af de mange restriktioner, der skal være med til at bremse smitten. De mener, at det hele er en sammensværgelse mod befolkningen.

En kvindelig taler gik også på scenen.

- Vi er vrede, og vi er trætte, og vi er ved at blive sindssyge. Hvor er den virus?

- Er I klar til at smadre byen på en ikke-voldelig måde? Bare lige for at gøre København opmærksom på, at vi er her, sagde hun.

Og blot en halv time senere stødte deltagerne og ordensmagten sammen, og kampklædt politi trak knipler mod demonstranterne, mens øldåser, flammende fakler og fyrværkeri fløj hen over hovedet på betjentene.

Det endte i 18 anholdelser.

En dagplejemor, som deltog i demonstrationen, udtalte til TV 2, at det slet ikke passer, at covid-19 presser vores sygehusvæsen - eller risikerer at overbelaste det, hvis smitten stiger og den britiske virusvariant breder sig herhjemme.

- Jeg kæmper for min frihed, det kan jeg love dig. Det her er fucking sygt, sagde hun.

Nej, det, der er sygt, er at være ligeglad med forsamlingsfornuft, afstand og risikoen for tilskadekomne og for at udsætte hinanden, betjentene og dermed mange andre for smitte, når hundrede af mennesker samler sig til demonstration. Og det er sygt, at man ikke har den mindste respekt for alle de mennesker, der er eller har været syge med covid-19 - og dem, der er døde af virussen, og deres pårørende. Eller at man ikke har respekt for alle de mennesker, der hver dag kæmper i blandt andet vores sundhedsvæsen for at hjælpe dem, der er syge og indlagt.

Men ifølge demonstranterne sker det slet ikke! Det er alt sammen det pure opspind! Og der er ikke engang travlt på hospitalerne!

Jamen, hvilken sten har de mennesker da levet under siden marts sidste år, mens verden tydeligt for enhver er sendt helt i knæ af covid-19?

Hvor er det både rystende, trist og bekymrende, at der også i vores land er folk, som bilder sig selv og hinanden den slags vildfarelser ind i deres ekkokamre på sociale platforme. Og tager det med ud på gaden, forsøger at sprede fornægtelse og kalder det en frihedskamp. Men som reelt modarbejder hele den kamp, befolkningen og samfundet kæmper mod pandemien på nu 11. måned.

Alle er møgtrætte af corona, restriktioner og udsigten til flere måneder med måske endnu vanskeligere tilstande.

Så den her form for fornægtelse og modarbejde er voldsomt provokerende - ikke mindst for alle de mennesker, der er hårdt ramt af sygdommen, og al sundhedspersonalet, der i forreste række ser og mærker, hvad den her virus gør ved mennesker, og som knokler løs vagt efter vagt efter vagt for patienternes helbred og liv.

På gensyn her i Standpunkt på onsdag!

Vibeke Larsen

chefredaktør

vib@herningfolkeblad.dk