Ugen på tryk: Noget må gøres på plejehjemmene

Udgivet:04. juni 2023, 08.13

Læsetid:2 minutter

Brian Kjær Andersen. Foto: Henrik Ole Jensen

4 måneder siden

ÆLDREPLEJE Som du måske har opdaget i spalterne, sætter vi på Herning Folkeblad i disse uger ekstra fokus på, hvordan det står til for beboerne og de ansatte på lokalområdets plejehjem.

Anledningen er et bekymringsbrev fra to fagledere i Herning Kommune, som i et notat beskriver nogle alarmerende forhold for de ældre.

Færre bade. Længere tid i sengen. Øget brug af beroligende medicin. For lidt personale til at tage sig af en.

Det er nogle af konsekvenserne af, at plejehjemmene er økonomisk pressede og mangler faglært personale.

For at komme rundt om emnet har vi opfordret til, at man kan henvende sig til avisen med både positive og negative oplevelser fra områdets plejehjem.

Det er der allerede en del, der har gjort, og beretningerne vil kunne læses i avisen den kommende tid.

En af de første var med i torsdagsavisen, hvor en social- og sundhedsassistent kontaktede avisen på vegne af en stor gruppe kolleger. Alle var de frustrerede og bekymrede over forholdene for de ældre.

- Vi er så pressede, at vi oftest ikke kan yde den nødvendige omsorg. Vi er nået til et punkt, hvor mange kolleger er kede af det og har ondt i maven over at gå på arbejde, sagde en af de ansatte.

Det er i sig selv en rystende melding.Og sammenholdt med de chokerende beskrivelser fra de to faglederes bekymringsbrev er det simpelthen nødvendigt at gøre noget nu.

Når vi som avis sætter fokus på emnet, er det ikke for at kritisere de enkelte plejehjem. Tværtimod er det gennemgående for de henvendelser, vi har fået, at de pårørende til plejehjemsbeboere har en oplevelse af, at der bliver gjort alt, hvad der er muligt for at tage sig bedst muligt af de ældre. Problemet er, at der ikke er medarbejdere nok til at løse opgaverne.

Derfor er et nøglepunkt naturligvis at kigge, om der - i en økonomisk presset tid - skal findes flere penge til plejehjemsområdet.

Fra flere sider peges der på, at rekrutteringen af faglært personale er en lige så stor udfordring.

Det er positivt, at Herning Kommune har valgt at prioritere at øge antallet af elever, men der skal mere til for at undgå, at de faglærte flygter fra faget.

Vi bilder os ikke ind, at vi som avis kan løse alle problemer med den aktuelle serie »De gamles hjem?«.

Men vi har som ambition både at vise positive og negative sider af den hverdag, som er virkeligheden ude på plejehjemmene.

Derudover vil vi som del af serien bede fagfolk og eksperter komme med deres bud på, hvad der kan være med til at løse udfordringerne. Og vi vil holde øje med, om der er erfaringer fra andre kommuner, som man måske kan lære af i Herning.

Vi vil fortsat gerne høre fra folk, der vil dele deres oplevelser fra områdets plejehjem.

Du er velkommen til at skrive til os på mail herning@herningfolkeblad.dk.

God weekend!