
Dødsfald: Han kickstartede »rindalismen« - og satte sit kunstneriske præg på både Ikast og Herning
Udgivet:25. juli 2022, 14.16
Læsetid:3 minutter
Billedhugger Peter Bonnen (t.v.) er død, oplyser søster og ven på Facebook. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
8 måneder siden
DØDSFALD Billedhugger Peter Bonnén er død i sit hjem i København. Han blev 76 år.
Det skriver Altinget, der henviser til to opslag på Facebook fra kunstnerens søster og advokat gennem mange år.
Peter Bonnén har været aktiv kunstner, siden han var ung, og han havde sin første udstilling som 16-årig.
Tidligt i hans karriere købte Statens Kunstfond hans værk »Skulptur i seks dele«, og så var navnet slået fast - også uden for kunstkredse.
Det skyldtes ikke mindst en lagerforvalter, Peter Rindal, der mente, at det var hul i hovedet, at fonden havde betalt 1400 skattekroner for en skulptur, som ikke rigtig forestillede noget.
Værket, som i dag tilhører kunstmuseet Heart i Herning, var lavet i metal.
Den vrede lagerforvalter tog initiativ til en underskriftsindsamling på sin arbejdsplads. Den bredte sig, og snart havde 50.000 mennesker skrevet under på protesten.
Det blev kickstarten til »rindalismen« og en debat om statens rolle i forhold til kunst og kultur, men også til Peter Bonnéns karriere.
Han var på det tidspunkt allerede en del af Den Eksperimenterende Kunstskole, som også talte kunstnere som Jens Jørgen Thorsen og Per Kirkeby.
Det var eleverne selv, der bestemte, hvem der kunne komme ind. »Hommage à Irma« bestående af knækbrød i ramme blev Bonnéns adgangsbillet.
»Skulptur i seks dele« blev ikke det eneste fingeraftryk, Peter Bonnén nåede at sætte i det midt- og vestjyske.
I Ikast blev aftrykket så stort, at der også er en vej, der bærer hans navn, og den helt særegne historie om kunst i et villakvarter i Ikast blev beskrevet i både bogen »Ud med kunsten«, Herning Folkeblads bog »150 ideer, som har gjort en forskel« og »Hverdagskunsten på villaveje i Ikast«.
Interessen for skulpturerne havde Peter Bonnén frem til sin død, men med årene fik de følgeskab af fotografier. Blandt andet fotoserien »Djiboutis Farver«, der vakte stor begejstring, de den blev vist på Davids Samling i København i 2016-2017.
Op til sin 75-årsfødselsdag udtrykte Peter Bonnén en tilfredshed med det, han havde opnået. Det skete i en mail til Ritzau i forbindelse med et fødselsdagsportræt.
- Jeg har jo opnået alt det, jeg blot kunne drømme om, da det hele begyndte. Desuden må du godt skrive, at jeg i fremtiden vil arbejde noget mere og læse lidt færre bøger, skrev han.
Peter Bonnén mistede sin kone, Linda Bonnén, i juni i år. Sammen havde de en fælles søn.
Peter Bonnén efterlader desuden to børn fra tidligere ægteskab. /ritzau/

