EU har en chance for skabe ligestilling på arbejdsmarkedet, hvis de ikke spænder ben for sig selv

31. marts 2021, 11.05

Marianne Vind. Foto: PR-foto

LØN Jeg gider ikke lege, at vi har ligestilling, for det har vi ikke. Derfor er det godt, at EU-Kommissionen tager teten med deres længe ventede lovforslag om større løngennemsigtighed. Det er nemlig et afgørende værktøj for at sikre ligeløn mellem kvinder og mænd.

Det forlyder, at lovforslaget vil pålægge virksomheder at oplyse deres lønstatistikker og anonymt angive, hvordan de aflønner deres ansatte opdelt efter typen af arbejde og køn. Det skal modvirke, at løndiskrimination bliver ved med at gå ubemærket hen, som det er tilfældet på alt for mange arbejdspladser i dag.

I Danmark tjener mænd gennemsnitligt 14,4 procent mere i timen end kvinder, og i resten af Europa ligger det tal på 14,1 procent. Det er for dårligt! Og det bliver ikke bedre af, at løngabet mellem kvinder og mænd i Danmark ikke ændret sig synderligt siden 70’erne. Derfor er det også på tide, at vi får indført EU-krav om større løngennemsigtighed.

I samme ombæring skal vi dog være på vagt, for EU skal ikke blande sig i vores arbejdsmarkedsmodel eller lønforhold, som de f.eks. forsøger ved at indføre en europæisk mindsteløn.

Det er endnu uvist, hvordan direktivet nøjagtigt kommer til at se ud, men min frygt er, at Kommissionen vil misbruge sin magt og præsentere et lovforslag, der kan ende med at berøre arbejdstagerens individuelle rettigheder og dermed få konsekvenser for vores danske model.

Jeg er for løngennemsigtighed - men ikke utidig indblanding i vores arbejdsmarked.

I Kommissionens kamp for ligeløn ville det derfor også være en skam, hvis de spænder ben for sig selv.

Jeg har altid kæmpet for, at ingen skulle diskrimineres på baggrund af deres køn. Det er noget, der hører fortiden til.

Med større løngennemsigtighed kan vi udbrede princippet om »lige løn for arbejde af samme værdi« og lægge løndiskrimination i graven.