Hvad sker der på Herning Bibliotekerne?

Udgivet:10. juni 2023, 07.45

Læsetid:2 minutter

Foto: Adobe Stock Photo

Af Tommy Kjeldgaard. Farvergårdvej 4 Herning

4 måneder siden

BEKYMRING Biblioteket i Herning er i dag ikke bare et bibliotek, hvorfra der udlånes bøger, men et kæmpemæssigt kulturelt fyrtårn for hele kommunen. Herning Bibliotekerne er kendt langt ud over kommunegrænsen som et sted, hvor kulturen blomstrer. Hvor der afholdes et festfyrværkeri af arrangementer som koncerter, foredrag, kurser og diverse events - året rundt og for alle aldersgrupper - til glæde for alle kommunens borgere.

Aktiviteterne på biblioteket er båret af en lang række dygtige medarbejdere, der hver dag møder borgerne i øjenhøjde og gør deres ypperste for at give alle en god oplevelse.

Derfor var jeg mildt sagt chokeret over at høre, at en af de fremmeste ansatte på biblioteket, en dygtig kulturformidler, er blevet fyret. Jeg kender ikke vedkommende personligt - kun som en yderst professionel og imødekommende medarbejder, som jeg har samarbejdet med i de sidste syv år. Vedkommende har nemlig beredvilligt og trofast assisteret os i den frivillige gruppe, der gennem alle årene har stået for »Bibliotekets morgensang« hver anden onsdag i efterårs- og vintermånederne - til alles absolutte tilfredshed.

Jeg har mødt medarbejderen som en udadvendt, topmotiveret, humørfyldt, fandenivoldsk og topfaglig ildsjæl. Engageret og vellidt af bibliotekets faste brugere og med et kæmpe netværk i Hernings kulturliv. Han repræsenterer netop det, som biblioteket bryster sig af - at være mere end blot bøger og bogudlån.

Medarbejderen er for mange indbegrebet af Herning Bibliotek - kort og godt et af bibliotekets ansigter udadtil - en som mange brugere kender og er tryg ved.

Han har medvirket ved et utal af bibliotekets arrangementer Jeg kan nævne: Politiske debatarrangementer, Spis med EU, SIND-arrangementer, Mental Talk, multikulturevents, livestreamings-seancer og meget mere. Og altid har arbejdet været udført til stor tilfredshed hos os brugere.

For god ordens skyld skal jeg sige, at jeg kort tid efter fyringen sendte en »Forundringsmail« til ledelsen på biblioteket - og jeg fik et overfladisk svar tilbage. Så min forundring består stadig.

Vi får ikke den højt værdsatte medarbejder tilbage igen, men hans fyring vil medføre et kæmpestort tab for alle, der har deres daglige gang på biblioteket.

En anden ting, der overrasker mig i denne sag, er det faktum, at fyringen finder sted under en måned efter, at biblioteksledelsen har foretaget to nyansættelser!

Hvor er logikken, når fyringsgrunden tilsyneladende var personalereduktion?

En klog ledelse kendetegnes ved at sammensætte medarbejderteams, der bygger på forskellighed i forhold til erfaringsbaggrund, kompetencer og uddannelser. Den fyrede medarbejder repræsenterer her netop det anderledes, det humoristiske og det fandenivoldske.

Er bibliotekets ledelse bange for medarbejdere, som udfordrer og repræsenterer det nye, det anderledes, det sjove og det skæve - og foretrækker den i stedet det kendte, det homogene og det ufarlige? Hvis det er tilfældet, så ser fremtiden sort ud for Herning Bibliotekerne og de mange trofaste brugere!