Vi skal fortsat have fokus på at engagere unge i STEM-uddannelser

30. juli 2020, 12.31

Thomas Christensen, uddannelseschef hos Lederne, vil have flere unge til at søge ind på de naturvidenskabelige og tekniske uddannelser, da erhvervslivet efterspørger arbejdskraft med kompetencer inden for disse områder. Foto: PR-foto

NATURVIDENSKAB Det er godt, at flere unge i år har fået øjnene op for de såkaldte STEM-studier (uddannelser inden for Science, Technology, Engineering og Mathematics - altså naturvidenskabelige og tekniske uddannelser). Men kigger man på stigningen i andelen af unge, som vælger STEM, går det stadig for langsomt med at få flere unge til at vælge en naturvidenskabelig eller teknisk uddannelse.

Selvom optagetallene for 2020 afslører en stigning på ni procent eller 1380 flere optagne på STEM-uddannelser, så skal stigningen ses i lyset af, at der i år er blevet optaget rekordmange unge mennesker på de videregående uddannelser.

Faktisk er der i år lidt flere end 3800 unge, som er blevet optaget på et studie sammenlignet med sidste år. Det betyder, at andelen af unge, som kan starte på en STEM-uddannelse faktisk kun er steget med 0,7 procentpoint, hvilket ikke er så pragende en stigning, som man kunne have håbet på.

Faktisk har andelen af unge, som vælger STEM, ikke rykket sig synderligt de seneste fem år; dette års store stigning af kommende STEM-studerende er et udtryk for, at der generelt bare er flere, som er blevet optaget på de videregående uddannelser.

Derfor er det vigtigt, at vi fortsætter med at have fokus på at engagere unge i STEM-uddannelser. For ude i erhvervslivet skriger virksomhederne efter STEM-kompetencer.

Vi skal gøre mere for at vække de unges interesser for de naturvidenskabelige og tekniske uddannelser. Men der er også behov for en udvidelse af forståelsen af STEM-kompetencer, hvor der lægges mere vægt på humanistiske aspekter som design, filosofi og bæredygtighed.

For vi har brug for diversiteten og alle faglige perspektiver, når vi skal uddanne de skarpeste hoveder til at udvikle morgendagens teknologiske og digitale løsninger og understøtte den bæredygtige omstilling.