Glas i vinduerne

Udgivet:12. januar 2022, 12.23

Læsetid:2 minutter

Årets første udstilling i Den gamle Købmandsgaard viser hyacintglas i mange former og farver. Foto: Privatfoto

UHRE Nedlukninger her og der ændrer ikke ved, at der er nye udstillinger i vinduerne i Den gamle Købmandsgaard i Uhre. Årets første udstilling har titlen »Hyacintglas«.

Hyacintglas er skabt til et formål, nemlig at fremdrive hyacintløg samtidig med at man kan se rødderne nede i vandet. I vinduerne er der hyacintglas i mange farver. Nogle er grønne, blå, lilla, rosa, brune, andre næsten sorte, og så er der mange helt klare.

Formerne er forskellige, der er nogle, der er høje og slanke, andre er lavere og buttede, mens nogle er lidt fladtrykte, så kunne de nemlig nemt stå mellem forsatsruderne, som man brugte engang. Det var et ekstra vindue, som blev sat op om vinteren som isolation, og her var der et mellemrum, hvor de smalle glas kunne stå.

Det er faktisk cirka 300 år siden, man begyndte at få øjnene op for hyacintløg, der kom fra Tyrkiet.

De blev brugt af apotekerne til medicin, og saften blandet med lidt vin skulle efter sigende være et glimrende middel mod uhæmmet skægvækst. Men de blev for alvor moderne, da Ludvig den 15’s elskerinde, madame De Pompadour, i 1750 fremdrev 200 hyacinter i Versailles-slottets gemakker. Rygtet herom bredte sig til hofferne i mange europæiske lande, og så fik de europæiske glasværker travlt med at fremstille de velegnede glas til løgplanterne.

Lang historie

De første hyacintglas i Danmark kom fra Frankrig, men glasværket Conradsminde midt i Rold Skov fremstillede de første danske hyacintglas i 1840. Måske er glasset lavet midt om natten, for det varierede, hvornår glasmassen var smeltet og parat til at blive forarbejdet af glaspusterne, så selv om det var midt om natten, gjaldt det om at komme i gang med arbejdet. Dengang var glasværkerne altid placeret i eller nær ved en skov, fordi der skulle bruges meget træ til opvarmning.De første glas var mundblæste, men senere gik man over til at støbe glassene i forme, og den metode giver to fine streger ned langs glassets side.

Hyacintglas blev en populær ting, så snart fulgte Holmegård Glasværk efter, og senere også Fyns Glasværk og Kastrup Glasværk.

I dag er der samlere til hyacintglas, og man kan få dem hos antikvitetshandlere, på loppemarkeder eller i genbrugsbutikker – dog er nogle farver mere populære og dermed sværere at få fat i end andre.

Den gamle Købmandsgaard er som altid lukket for besøgende i januar.