En del af koordineret og landsdækkende indsats: To unge mænd fængslet for at svindle ældre borgere for 60.000 kroner

To unge mænd er varetægtsfængslet i fire uger for at svindle sig til 60.000 kroner hos ældre borgere i Herning og Holstebro. Der er mange flere anholdte i lignende sager rundt om i landet

Udgivet:09. juni 2023, 10.16

Læsetid:2 minutter

To unge mand er blevet varetægtsfængslet i fire uger. De er mistænkt for at svindle nogle ældre for et større pengebeløb. Foto: Martin Ballund

4 måneder siden

HERNING Midt- og Vestjyllands Politi anholdt onsdag efter en kortvarig efterforskning to personer for flere forhold af svindel af ældre borgere i Herning og Holstebro kommuner.

Det oplyser politiet i en pressemeddelelse. Det drejer sig om to unge mænd på 17 og 18 år, og politiet oplyser til Folkebladet, at de to mænd har begge bopæl i Ikast-Brande Kommune.

De er mistænkt for 6. og 7. juni at have kontaktet ældre borgere telefonisk og udgivet sig for at være fra de ældre borgeres bank. Herefter er de forurettede blevet overtalt til at udlevere deres betalingskort og koder til en person, der mødte op på deres bopæl.

Kort efter blev der i alt hævet cirka 60.000 kroner i kontanter i nogle nærliggende hæveautomater.

Det er desværre udbredt

De to mænd blev torsdag fremstillet i et grundlovsforhør ved Retten i Holstebro, og her blev det besluttet at varetægtsfængsle dem begge i fire uger.

Denne type kriminalitet er desværre udbredt, og Midt- og Vestjyllands Politi opfordrer borgerne til at passe godt på deres følsomme oplysninger.

- Det er ingen hemmelighed, at gerningsmændene går målrettet efter den ældste del af befolkningen. Det er derfor vigtigt, at vi hjælper hinanden med at få spredt budskabet om at passe godt på bankoplysninger. Har du en ældre mor eller far, så tag en snak med dem om aldrig at udlevere koder eller betalinskort. Hverken over telefonen eller fysisk til personer, siger Erik Hykkelbjerg, der er politiassistent i forebyggelsesafdelingen ved Midt- og Vestjyllands Politi, i pressemeddelelsen.

En koordineret aktion

Det er ikke kun i vores politikreds, at politiet har anholdt formodede svindlere. Københavns Politi fortæller i en pressemeddelelse, at man onsdag anholdt to mænd fra hovedstadsrområdet på 25 og 27 år for svindel mod ældre kvinder i hele landet. Den 27-årige er sigtet for bedrageri for 17.000 kroner, mens den 25-årige er sigtet for bedrageri for 145.000 kroner.

Også Fyns Politi anholdt onsdag fire mænd i 20’erne, som sigtes for groft bedrageri af ældre kvinder. De er indtil videre sigtet for 29 forhold på Fyn og i Jylland for over 350.000 kroner.

1. juni anholdt Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi seks personer for tilsvarende kriminalitet. I det nordjyske blev en 34-årig mand 26. maj varetægtsfængslet, mens man i denne kreds også anholdt en 30-årig mand i tirsdags.

Alle sigtede har det tilfælles, at de mistænkes for at benytte sig af samme modus for at begå kriminalitet mod ældre borgere, og anholdelserne er sket som en koordineret aktion med de forskellige politikredse.

Vicepolitiinspektør Peter Høholt ved Københavns Politi udtaler følgende:

- Vi slår hårdt ned på denne kyniske kriminalitet, hvor man går målrettet efter sagesløse ældre kvinder. Denne gang er det i et tæt og godt samarbejde med kolleger rundt i landet. Nu fortsætter vores efterforskning, hvor vi blandt andet skal til bunds i, om der er en sammenhæng mellem vores sager.

DGI byder på foredrag om svindlere

DGI’s seniorer inviterer onsdag 14. juni til et foredrag om tryghed, sikkerhed og svindel. Det foregår i DGI Huset i Herning.

To betjente fra Midt- og Vestjyllands Politi er på besøg og vil blandt andet fortælle om information om indbrudssikring, tyveri, tricktyveri, hjemmerøveri, falske mails og svindlere, der ringer og udgiver sig for at være fra banken eller myndigheder - som vi desværre har set flere tilfælde af i Herning.

Der vil være rig mulighed for at stille spørgsmål.

Tilmelding og betaling sker ved at tage kontakt til DGI Huset.

Undgå at blive snydt

Udlever aldrig dine kort og oplysninger til fremmede.

Udlever aldrig dine koder.

Hvis du er i tvivl, så afbryd samtalen og ring til bankens hovednummer.

Hvis det er gået galt, så anmeld det til politiet.

Kilde: Midt- og Vestjyllands Politi