Topnyhederne onsdag morgen: Restauratør dømt for corona-svindel i millionklassen

7. april 2021, 07.00

Grønlændere stod tirsdag i kø ved Inussivik-hallen i Nuuk for at afgive deres stemme til parlaments- og kommunalvalget. Omkring 41.000 stemmeberettigede vælgere skal udpege 31 medlemmer til det grønlandske parlament, Inatsisartut. Foto: Emil Helms Emil Helms/Ritzau Scanpix

MORGENPOST God morgen. Her er onsdag morgens vigtigste nyheder fra ind- og udland.

Minemodstander-partiet IA går markant frem i Narsaq:

Indland: Grønlands største oppositionsparti, Inuit Ataqatigiit (IA), går markant frem i byen Narsaq ved tirsdagens valg, viser de foreløbige resultater ifølge KNR. Narsaq har været centrum for et af valgkampens helt store emner, nemlig mineprojektet ved Kuannersuit. IA er modstander af projektet.

Statsledere har ifølge Amnesty udnyttet pandemien:

Udland: Menneskerettighederne har under coronapandemien i høj grad været under angreb i en række lande, fordi landenes politiske ledere har udnyttet situationen. Det konkluderer årsrapporten fra menneskerettighedsorganisationen Amnesty International.

Restauratør dømt for svindel har fået millioner i coronastøtte:

Kriminal: En tidligere ejer af flere Burger King-restauranter har fået udbetalt 3,4 millioner kroner fra coronahjælpepakker, til trods for at han ifølge en nu anket byretsdom har begået moms- og skattesvindel. Det skriver Information og Finans.

Brasilien melder om rekordstort antal døde på et døgn:

Udland: Brasilien har for første gang under pandemien registreret over 4000 dødsfald i løbet af et døgn. I løbet af de seneste 24 timer har virusset kostet 4195 mennesker livet, oplyser Brasiliens sundhedsministerium sent tirsdag aften dansk tid.

Venstre vil løsrive Forsvarets ledelse fra ministerie:

Politik: Venstre mener, at statsminister Mette Frederiksen (S) og forsvarsminister Trine Bramsen har et så fast greb om Forsvaret, at det svækker dansk militær. Derfor ønsker Venstre at adskille Forsvarets øverste ledelse fra Forsvarsministeriet og gøre det til en selvstændig enhed, skriver Berlingske.

Ny smartphone er med til at booste Samsungs overskud:

Erhverv: Den sydkoreanske kæmpekoncern Samsung Electronics forventer næsten en fordobling af sit driftsoverskud i første kvartal, hvor selskabet lancerede en ny serie af sin Galaxy-smartphone. Overskuddet ventes således at stige til 57,6 milliarder kroner i forhold til året før, oplyser Samsung.

Det sker i dag:

06:00 Flere boligtal offentliggøres: Boligsiden.dk offentliggør klokken 06.00 Boligsidens Markedsindeks for februar. Lidt senere - klokken 08.00 - kommer Danmarks Statistik med boligopgørelsen for 1. januar 2021.

08:00 Tal for nationalregnskabet kommer: Danmarks Statistik kommer i dag med tal for nationalregnskabet 2020-marts-version.

09:30 Ny sag om dobbeltstraf indledes: Københavns Byret indleder endnu en sag, hvor en mand risikerer dobbeltstraf for at have deltaget i uro under en coronademonstration. Manden er anklaget for at have affyret romerlys mod betjente.

12:00 De økonomiske vismænd offentliggør rapport: De økonomiske vismænd offentliggør en rapport, hvor vismændene kommer med deres vurdering af den aktuelle økonomiske politik, der er stærkt præget af coronakrisen.

16:45 IMF og Verdensbanken holder pressemøder: I forbindelse med det igangværende digitale forårsmøde i Den Internationale Valutafond (IMF) og Verdensbanken holder organisationernes ledere hver deres pressemøde.

Der falder dom i sag mod far tiltalt for voldtægt: Retten i Hjørring ventes at afsige dom i en sag, hvor en 51-årig mand er tiltalt for at have voldtaget sine fire døtre gennem 21 år. Desuden er han tiltalt for vold mod sin samlever gennem 18 år og vidnetrusler.

Sundhedsvæsenet i Brasilien, der har 212 millioner indbyggere, er overbebyrdet på grund af den seneste virusbølge. De usædvanligt mange daglige dødsfald har fået kirkegårde til at holde begravelser om natten for at kunne følge med. Foto: Miguel Schincariol Miguel Schincariol/Ritzau Scanpix