Standpunkt: Ulogiske restriktioner i kirkerne

14. juli 2021, 12.30

Vibeke Larsen. Foto: Henrik Ole Jensen

Uanset hvordan man vender og drejer coronasituationen, smittetallene og bekymringerne for Delta-variantens spredning, så er det vanskeligt at forstå, at mens der for flere uger siden er lempet på kravene stort set alle steder i vores samfund, så fastholdes kravene i kirkerne til, hvor mange vi må være samlet, og hvor tæt det må foregå.

Det bliver med rette voldsomt kritiseret af præster, kirkegængere, biskopper og politikere, at kirkerne er underlagt hårdere restriktioner end eksempelvis restauranter, fodboldstadioner og barer.

Det har i særdeleshed været iøjnefaldende under EM-feberens rasen. Hvor danskerne har kunnet samles i tusindvis til skrål og sang og jubelråb til EM-arrangementer og til kampe i Parken, mens det fortsat ikke er tilladt eksempelvis at få hele bryllupsselskabet med ind i kirkerummet til vielser eller lade alle fremmødte deltage inde i selve kirken til begravelser.

Men for at gøre det endnu mere ulogisk og grotesk, må alle gæster eller deltagere godt samles efter den kirkelige handling til bryllupsfest eller gravøl på den nærmeste kro, hvor arealkrav og afstandsanbefalinger blev ophævet 1. juli.

I kirkerne er der fortsat arealkrav om fire kvadratmeter gulvareal pr. person, »hvis deltagerne går rundt«, og to kvadratmeter, hvis »deltagerne i det væsentlige sidder ned eller knæler«, som det beskrives.

Der er også afstandskrav om at sikre en meters afstand mellem deltagere, der ikke er i daglig tæt kontakt. Men dog mindst to meter, når der synges. Hvis altså ikke kirken har vurderet, at det skal man ikke.

For retningslinjerne indeholder også passagen: »Ved indendørs gudstjenester og aktiviteter kan det lokalt overvejes om sang kan undlades«.

Med andre ord skal den lokale præst selv vurdere og fortælle en familie, at der ikke må synges til onkel Kurts begravelse. Det må vente til gravøllet bagefter.

Trods den åbenlyse mangel på logik og væsentlige argumenter for, hvorfor lige netop kirkerne skal håndtere coronasituationen anderledes end eksempelvis restauranter og udskænkningssteder, så ser det ikke ud til, at der lempes på restriktionerne før 1. september. Da skal de bortfalde ifølge den genåbningsaftale, der blev vedtaget på Christiansborg i juni.

Kultur- og kirkeminister Joy Mogensen (S) har godt nok over for flere medier konstateret, at hun godt forstår frustrationerne og heller ikke selv synes, at det giver mening, at begravelses- eller bryllupsselskaber må samles så mange de vil på en restaurant, men ikke i kirken. Men derfra er der åbenbart langt til at tage sagen op politisk, hvor der ellers helt tydeligt kan samles flertal for at ændre det her.

Kirkeministeren henholder sig ifølge Kristeligt Dagblad til, at »regeringen vil følge udviklingen i pandemien nøje, og så snart der ligger nye vurderinger fra sundhedsmyndighederne, kan der politisk forhandles om yderligere genåbning«.

Jo, men hvis der er vilje til stede til at se på det her, som ingen synes giver mening, så kunne den ansvarlige minister på området vel begynde med at bestille en vurdering fra sundhedsmyndighederne. For den dukker næppe uopfordret op af sig selv her hen over sommeren, mens danskerne fortsat skal giftes, døbes eller begraves.

Læs også
Folketingsmedlem fra Herning kalder restriktioner »skøre«: Ulogisk at man skulle blive smittet i kirken
Abonnement

Hvad mener du om de fortsatte restriktioner i kirkerne? Skriv din mening på herningfolkeblad.dk under ugens Standpunkt.

Indlæser debat...