Besat af virkeligheden

16. november 2020, 13.40

Poul Martinsen lavede reality-tv, længe før genren blev introduceret i Danmark. Foto: Brian Berg/Ritzau Scanpix

DØDSFALD TV-dokumentarist, psykolog og journalist Poul Martinsen, Kgs. Lyngby, er død, 86 år gammel. Det skriver Politiken.

Ifølge Den Store Danske var Poul Martinsen født i Hillerød 1934.

Han var medarbejder ved Danmarks Radios tv 1968-94, afbrudt af perioder som ulandsekspert i Kenya. Derefter freelanceproducent af dokumentarfilm til TV 2.

Efter læretid som dagbladsjournalist og en uddannelse til psykolog blev Poul Martinsen DR’s mest berømte tv-dokumentarist.

Det program, der fik mest effekt i offentligheden, var »Dagbog fra en fristad« (1976), som viste en på forhånd negativt indstillet dansk arbejderfamilies oplevelser under en uges ophold i et af Fristadens kollektiver.

Familien ændrede radikalt holdning i løbet af ugen. Og da udsendelsen blev vist, ændrede den danske befolkning og folketingsflertallet også holdning, så en planlagt lukning af området blev opgivet.

Tortur på tv

Med psykologens interesse for mennesker, menneskelige relationer og psykologisk adfærd gjorde Martinsen sig også kraftigt bemærket med »Lydighedens dilemma« (1980) om en kittelklædt autoritet, der fik en forsøgsperson til at give - indbildt - strøm til en anden. Forsøget og filmen viser, at selv normalt fungerende personer kan presses til at øve tortur mod andre. Eksperimentet fortsatte i »Krigerne« (2006), hvor to grupper blev presset til vold og had mod hinanden.

Martinsen var også ophavsmand til kontroversielle programmer om blandt andet frimurerlogen, og han lod kendte mennesker komme til orde i interview- og portrætprogrammer, hvor det syntes, som om de uafvidende afslørede hemmeligheder og egne svagheder.

Forkærlighed for hverdagsliv

Blandt de produktioner, som har vundet internationale priser, er »Den sagtmodige morder« (1988) om et familieopgør blandt indvandrere, »Før solen går ned« (1989) om ældre britiske kvinder i Kenya og Masaierne - og »De gode hensigter« (1992).

Undervejs rendyrkede Poul Martinsen sin forkærlighed for at skildre almindelige menneskers hverdagsliv stilfærdigt og respektfuldt og med overraskende dybder. De fire programmer »Høje historier« (1999) tog udgangspunkt i beboerne i et boligkompleks i Lundtoftegade i København og skildrede blandt andet den positive solidaritet, der kan være en del af en problemfyldt tilværelse.

Poul Martinsen udgav i 2012 bogen »Hypnosemorderen« om Palle Hardrup, der i 1951 i forbindelse med et bankrøveri på Nørrebro begik mord på to bankansatte, angiveligt under indflydelse af hypnose.

Peter Harms Larsen, professor i journalistik, har skrevet et tobindsværk om Poul Martinsen med den dækkende titel: »Besat af virkelighed«.

-SEJER