"Forebyggelsesområder": Tre boligområder fra Herning er fortsat på liste

Holtbjerg, Porshøj og Brændgårdsparken er igen i år på ministeries liste over såkaldte forebyggelsesområder

Udgivet:01. december 2022, 10.27

Læsetid:1 minut

Holtbjerg er stadig med på Indenrigs- og Boligministeriets såkaldte liste over »forebyggelsesområder«. Foto: Tom Laursen

2 måneder siden

HERNING Hvert år markerer Indenrigs- og Boligministeriet decembers komme med at offentliggøre lister over udsatte boligområder i Danmark.

Engang blev de kategoriseret på den såkaldte »ghettoliste«, men siden er det navn forsvundet og erstattet af fire andre navne, herunder »parallelsamfund« og »omdannelsesområder«.

Sidste år indførte regeringen en liste med »forebyggelsesområder« - den mindst alvorlige af de fire - og her var tre områder i Herning taget med.

Det var Holtbjerg, Porshøj/Fruehøj/Fredhøj og Sønderager/Brændgårdsparken, og de er igen i år at finde på listen over forebyggelsesområder.

For at komme på listerne skal boligområderne opfylde fem kriterier for antallet af arbejdsløse, antallet af dømte, uddannelsesniveau, indkomst og antallet af beboere med ikke-vestlig baggrund. Kriterierne for forebyggelsesområder er en del lavere end de øverste kategorier.

Faldende antal parallelsamfund

I år falder antallet af både parallelsamfund, udsatte boligområder og omdannelsesområder - blandt andet er Houlkærvænget i Viborg ikke længere på listen over parallelsamfund.

Antallet af forebyggelsesområder er dog vokset fra 62 til 67. De defineres som områder, hvor der er brug for en ekstra forebyggende indsats.

Blandt kriterierne for forebyggelsesområder er, at de mindst skal have 1000 beboere, og at andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande skal overstige 30 procent.

I forebyggelsesområder skal der være udlejning med fortrinsret til boligsøgende i uddannelse og beskæftigelse, ligesom reglerne for kommunal anvisning af udlændinge er strammet, og det er muligt at godkende strategisk nedrivning for at omdanne områder.

Holtbjerg har tidligere været kategoriseret som et udsat boligområde, men siden 2019 har bydelens statistikker været forbedret i en grad, så den ikke har været på listen.

Indlæser debat