Nye tider i marken: Robotter skal hjælpe til

Ringkøbing-Skjern Kommune skal med i fællesnordisk projekt med fossilfri farming

21. oktober 2020, 11.39

Ringkøbing-Skjern Kommune søger landmænd, der vil deltage i forsøg med fossilfri farming. Foto: PR-Foto

RINGKØBING-SKJERN Et fællesnordisk projekt skal reducere udledningen af klimagasser fra landbruget.

Det har erhvervs- og Vækstudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune besluttet at deltage i.

Fossilfri farming er dermed på vej i Ringkøbing-Skjern Kommune. Der skal bruges 600.000 kroner på projektet.

Solidt aftryk på klima

Det kræver nytænkning og samarbejde at bevare en førerposition på den grønne omstilling, når man lever af landbrug og produktion. Det ved man i Energisekretariatet i Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor landbruget alene står for 57 procent af den samlede CO2-udledning.

- Ifølge kommunens kommende klimaregnskab sætter landbrugsproduktionen et solidt aftryk på klimaet, siger Henning Donslund, specialkonsulent i Energisekretariatet i Ringkøbing-Skjern Kommune i en pressemeddelelse.

Landmænd søges

Projektet skal understøtte den lokale landbrugssektor i at afprøve tiltag, der kan reducere udledningen af CO2.

- Gennem blandt andet innovation, uddannelse og gentænkning af de gængse produktionsformer skal projektet minimere landbrugets klimaaftryk, siger Henning Donslund i pressemeddelsen.

Første del handler om at finde lokale landmænd, der vil afprøve forsøg med at lagre CO2 i biokul, der tilmed har en jordforbedrende egenskab, så lerjord bliver mere porøs og sandjord bedre kan holde på fugt.

Robotter i marken

Biokul produceres ved at forkulle træ, halm eller andet organisk materiale i en pyrolyseovn, hvor det forbrænder ved 500 grader.

Derudover skal projektet - i samarbejde med blandt andet lokale produktionsvirksomheder - udvikle og afprøve intelligente markredskaber som robotter, der kan reducere forbruget af fossilt brændstof på markerne.

Endelig skal projektet bidrage til at reducere landbrugets energiforbrug og udledning af klimagasser gennem uddannelse, der kan sikre intelligente løsninger i landbruget.

Brød ud af munden

I Ringkøbing-Skjern Kommune bliver der allerede arbejdet med at reducere landbrugets klimabelastning - og med at finde nye intelligente løsninger som for eksempel at trække protein ud af grønt græs.

- Projektet kræver selvfølgelig, at landmændene vil være med, siger Søren Elbæk (S), 1. viceborgmester og formand for Erhvervs- og Vækstudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune.

- Men landbruget kan også godt se, hvilken retning klimadebatten går i, og jeg tror da på, at landmændene generelt er villige til at omstille sig, hvis brødet ikke tages ud af munden på dem.