Tog kan skære en halv time til Aarhus

I november skal Region Midtjylland vedtage en jernbanestrategi - jernbanerne kan blive presset af motorvejene

Udgivet:14. september 2012, 17.15

Læsetid:1 minut

henrik ole jensen. En rapport fastslår, at det kan lade sig gøre at opnå en rejsetid på bare 42 minutter mellem Århus og Herning.

Ole Skydt
Journalist| ols@herningfolkeblad.dk

Det vil kunne lade sig gøre at køre med tog Herning-Aarhus på 42 minutter i stedet for som i dag en time og 15 minutter, hvis der bygges et nyt dobbeltspor fra Aarhus direkte til Silkeborg samt bygges dobbeltspor Silkeborg-Herning.

Det fremgår af et foreløbigt forslag til en regional banestrategi, som jernbanerådgivningsfirmet Atkins står bag.

På høje tid

Den foreløbige rapport siger, at visioner for jernbanen skal drøftes nu, fordi der på den ene side ikke er sket mærkbare forbedringer af jernbanerne siden banernes barndom, og motorveje nu på den anden side truer med at udkonkurrere banerne med faldende passagertal og banelukninger som muligheder. En endelig strategi skal godkendes i november.

- Der er 10-15 konkrete forslag, der burde kunne lade sig gøre på kort sigt. Jeg håber, at vi har forslagene klar i november, siger regionsrådsformand Bent Hansen (S).

Bent Hansen kalder jernbane-planen spændende.

Lidt kortere rejsetid

Der er ifølge Bent Hansen brug for at se, hvad der kan gøres på banen Aarhus-Herning, Viborg-Skive og andre strækninger. På det korte sigt kan køretiden mellem Herning og Aarhus reduceres til en time og otte minutter.

- Det kan være i form af flere steder med krydsningsspor og større frekvens, siger Bent Hansen, der siger, at vi godt kan glemme projekter, der koster tocifrede milliardbeløb.

Næstformand i udvalget for regional udvikling Michael Thomsen (SF), Herning, efterlyser en ny jernbane fra Silkeborg til Aarhus uden om Skanderborg.

- Det kan give pendlere og andre rejsende store tidsbesparelser til og fra Aarhus, siger Michael Thomsen.