Bestseller-byport i Aarhus

Anders Holch Povlsen-firma bygger bæredygtig kontorbygning med madmarked i underetagen

26. februar 2021, 10.21

Bestseller-firma skal skabe en byport til Aarhus Ø-bydelen med et nyt kontorhus. Illustration: Kvant-1

BYGGERI Bestseller-firmaet AAA United skal skabe »et inspirerende urbant knudepunkt«. Det skriver Aarhus Kommune i en pressemeddelelse, hvor de fortæller, at indgangen til den nye bydel - Aarhus Ø - bliver et lyst kontorhus med bæredygtighed i fokus - og i underetagen kan aarhusianerne mødes om genbrug og gastronomi.

Modefirmaet har planer om, at kontorhuset kan huse både Bestseller-selskaber men også mange andre spændende virksomheder. Kontorbygningen har fem fulde etager, en åben stueetage, markedsplads og p-kælder til biler og cykler.

Bæredygtighed er et tema, der går igen i projektbeskrivelsen, hvor det ikke skorter på flotte ord: »Det offentlige marked skal både være stedet, hvor øboerne svinger forbi for en kop kaffe og en øko-snurre på vej på arbejde. Men det skal også være stedet, hvor aarhusianerne mødes for at upcycle møbler, tøj og cykler«.

I pressemeddelelsen svinger man sig endda op til en sammenligning med byernes by, Paris: »Det faktum, at projektet er hævet op på en bakke, bidrager med helt nye muligheder for byrumsdannelse omkring Nørreport. Ved at hæve rummet opstår en storslået udsigtsplads med udsyn over havnerummet og Aarhusbugten. Omvendt er der også en stor gevinst ved at sænke rummet. På den måde skaber projektet en intim, støj- og vindbeskyttet promenade og solplads langs kanalen som de små pladser langs Seinen«.

Stort ansvar for Bestseller

Anders Krogh, ansvarlig for AAA United, udtaler i pressemeddelelsen, at man godt ved, at området - der i daglig tale kaldes Hængslet - er en form for indgang til den nye bydel.

- Hængslet har en så essentiel og relevant placering i Aarhus Midtby, at det kommer med et stort ansvar at skulle opføre et projekt netop her. Vi har taget den fantastiske placering meget alvorlig og føler indledningsvis, at vi har haft held til at få bygning og placering til at tale sammen. Vi håber nu blot, at vi også har dygtigheden til at føre det ud i livet, siger han.

Han oplyser, at visionen er, at genbrugstanken ikke kun forgår under kontorhuset. De dele af kontorhuset, som vil være tilknyttet selskaber i relation til Bestseller, vil være forsøgt prioriteret til samarbejdspartnere, som netop beskæftiger sig med innovative og bæredygtige forretningsområder. Samtidig har Bestseller-firmaet en ambition om at anvende upcyclede materialer, hvor det giver positivt resultat i livscyklusanalysen. For eksempel er det oplagt at upcycle beton i konstruktioner, ligesom de vil anvende upcycled støbeglas til facadebeklædning og til facadens solafskærmning.

Forventningen er, at byggeriet vil være klar til at slå dørene op for madmarked og kontorlandskab i 2026.