Ellemann: - Det er slut

Kent Troldtoft Pedersen og hans kone har drevet minkavl siden 1987, men der er ikke mange arbejdsdage tilbage. Mandag var der politisk besøg

7. december 2020, 15.20

Kent Troldtoft Pedersen (til venstre) guidede Jakob Ellemann-Jensen rundt. I midten Tage Pedersen, der er formand for Danmarks Pelsdyravlerforening. Foto: Henrik Lind Jørgensen

ØRNHØJ Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen besøgte mandag en minkfarm for første gang i sit liv.

- Og jeg har endda været fødevareminister, sagde Jakob Ellemann-Jensen, som lagde vejen forbi Kent Troldtoft Pedersens farm ved Ørnhøj.

Det er en minkfarm, men den er uden mink. Alle burene er tomme, og det tætteste, Jakob Ellemann-Jensen kom mink, var synet af nogle døde, pelsede kroppe på farmens pelseri, og så et kig på den afsluttende proces med at skrabe, tane, tørre og opbevare skindet.

- Det her er en fantastisk industri, og det viser, hvor dygtige, vi har været i Danmark, sagde Jakob Ellemann-Jensen.

Erstatning

Han talte i datid.

- Jeg forstår godt, at dem, der har slidt i det her erhverv i generationer, og dem, der har involveret sig i minkproduktion, de tænker, at der er en vej ud af det her. Jeg vil ikke stikke dem blår i øjnene, selv om de langt om længe skulle få en ordentlig behandling. Det er et erhverv, der er forsvundet, sagde Jakob Ellemann-Jensen.

- Nu bliver opgaven at få givet avlerne erstatning og behandle dem ordentligt, selv om vi har besluttet at slå deres erhverv ihjel. De kan ikke bare omstille deres produktion og lave noget andet, sagde Venstre-formanden.

50 er ikke nok

Tage Pedersen er formand for Danmarks Pelsdyravlerforening. Han var også med på besøget, og han deler Jakob Ellemann-Jensens opfattelse.

- Den erstatning, pelsdyravlerne kan få, giver måske mulighed for, at nogle kan blive pionerer inden for erhvervet om to år. Men de 50, der måske ville starte op, er ikke nok til at kunne drive fodercentraler, og der vil også blive ballade. Grunden til, at der ikke har været snak om forbyde pelsdyravl, er, at vi har været så mange avlere, sagde Tage Pedersen.

Kent Troldtoft Pedersen og hans kone Vibeke har været i gang med et generationsskifte med en datter og svigersøn, men de er overbevist om, at det efter 33 år på farmen ved Ørnhøj snart er slut.

- Vi bliver ikke nogle af de nye pionerer, sagde Kent Troldtoft Pedersen efter politikerens besøg.