Nødråb fra underleverandører i minkbranchen: Hjælp os

- Politikerne glemmer os, melder underleverandører til minkbranchen, der nu stifter en brancheforening for 25 virksomheder, der alle står til at blive ruineret

13. november 2020, 11.42

Casper Spanner står i en håbløs situation, efter at den danske minkbranche er lukket ned.

BORDING En stribe virksomheder i Danmark er på vej mod den sikre lukning og konkurs. Det er 25 leverandører af specialudstyr til danske minkfarme, men umiddelbart er der ingen økonomisk hjælp på vej.

Det har fået de 25 danske virksomheder til at danne en ny forening - brancheforeningen Det Danske Minkerhverv - der især skal kæmpe for erstatninger til virksomhederne, der har fået hele deres forretningsgrundlag revet væk, efter at regeringen besluttede, at alle mink i Danmark skal aflives.

- Vi bliver ikke slet hørt af politikerne i forhold til erstatning. Det er kun minkfarme, fodercentraler og pelserier, der bliver hørt. Det er, på trods af at vi sælger specialudstyr, der kun kan bruges i minkbranchen, siger den administrerende direktør i Jasopels A/S i Bording, Casper Spanner, og uddyber virksomhedernes situation:

- Nedlukningen af de cirka 1200 danske avlere betyder også, at fodermaskiner, pelsmaskiner, haller, inventar og alt andet materiel nu bliver udbudt til spotpriser, og dermed er eksportmarkederne ikke længere profitable. Vores eksistensgrundlag er dermed definitivt elimineret, lyder det fra Casper Spanner, der selv har udstyr for 100 millioner kroner stående på fabrikken i Bording.

Samlet har de 25 virksomheder produktionsanlæg, it-systemer, udgifter til lejemål og varelagre for mere end en milliard kroner.

- Virksomhederne har samtidig i løbet af de senere år investeret i udviklingsprojekter til gavn for dyrevelfærd, miljø, danske mink og danske minkavlere for estimeret 120 millioner kroner - og alt sammen er det værdiløst nu, siger direktøren.

Vil eksproprieres

Casper Spanner slår fast, at det er helt urimeligt, hvis der ikke er økonomisk hjælp til underleverandørerne.

- Vi er ligesom minkavlerne bragt i en uforvarende situation, hvor det kun er rimeligt at kræve kompensationsordninger tilsvarende de eksproprieringer, som branchen er blevet lovet af erhvervsministeren på pressemødet 5. november.

- Vi ønsker en fair og retfærdig løsning for hele minkerhvervet, hvorved vi også ønsker, at vores virksomheder bliver inddraget i de kommende forhandlinger for med rette at modtage fyldestgørende kompensation for regeringens beslutning om at nedlægge erhvervet, lyder det fra Jasopels-direktøren.