Det er dyrere at være dansker: Patrick satser på samkørsel

Brændstofpriserne har været på himmelflugt de seneste par måneder. Flere er begyndt at bruge samkørsel som en løsning på de øgede udgifter til benzin og diesel

Udgivet:22. april 2022, 11.11

Læsetid:3 minutter

Patrick Woods pendler dagligt mellem Aarhus og Herning og er aktiv bruger af samkørsel.

Anna Bech Sørensen
Journalist

1 år siden

Patrick Woods bil holder stille på parkeringspladsen foran Herningsholm, men om tre timer ruller den ud på motorvejen mod Aarhus.

28-årige Patrick Woods pendler nemlig dagligt mellem sit hjem i Aarhus og sit job som gymnasielærer i engelsk og historie på HHX på Herningsholm.

Som pendler er han en af dem, der virkelig har kunnet mærke, hvordan brændstofprisen har været sendt på himmelflugt de seneste par måneder. Det er nemlig blevet væsentlig dyrere at være dansker.

Den procentvise prisforskel mellem marts 2021 og marts 2022 er for diesel på +43,8 procent og for benzin +31,1 procent. Det viser den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik.

- For mig er det primært det økonomiske, der gør, at jeg bruger samkørsel. Selvom jeg får et kørselsfradrag, er det slet ikke nok til at dække udgifterne til diesel, forklarer han.

Antallet af oprettede lift tredoblet

Prisstigningerne på brændstof har medført, at mange flere kører sammen. Samkørselstjenesten Gomore med 1,6 millioner brugere i Danmark har oplevet et regulært boom med en fordobling i antallet af oprettede lifts siden årsskiftet. Det fortæller kommunikationschef hos Gomore Jeanette Søby.

- Vi har set det som en konsekvens af det, der sker i Ukraine. Når prisen på brændstof stiger, vil man deles om udgifterne, og her er Gomore en måde at kompensere for de høje priser, siger hun.

Patricks tre råd til dig, der vil i gang med samkørsel

Vil du i gang med samkørsel og selv oprette lifts, så har Patrick Woods her tre råd til dig:

1. Lad være med at køre samme strækning som alle andre, hvis du har et alternativ. Jo færre, der kører, jo mindre konkurrence

2. Sæt prisen efter, hvad andre tager. Hvis din pris er 10 kroner over de andres, vælger folk ikke dit lift

3. Lad være med at tro, at din bil er blevet til en taxa. Lav nogle rammer og hold fast i dem. Eksempelvis at du i udgangspunktet ikke kører omveje på mere end fem minutter eller ændrer dit afgangstidspunkt.

Da Patrick Woods i november 2020 begyndte i sit job på Herningsholm, begyndte han samtidig at bruge samkørsel.

- Jeg havde tidligere brugt Gomore som passager og vidste, at der var et marked for det. Udover det økonomiske er det også hyggeligt, hvis man som mig godt kan lide at snakke, siger han.

Da priserne i marts måned tangerede 16 kroner for en liter diesel, afspejlede det sig også i Patrick Woods Gomore-app og i lokale facebook-grupper for samkørsel.

- Der kom mange flere om buddet og priserne steg. Før tog jeg 50 kroner om morgenen og 55 om eftermiddagen. Nu tager jeg mellem fem og ti kroner mere afhængig af tidspunktet, siger han.

For Patrick Woods, der får langt størstedelen af sit brændstofforbrug dækket ved samkørsel, handler det om at være strategisk, hvis bilen skal fyldes op.

- Jeg opretter eksempelvis alle mine lifts om lørdagen, fordi jeg ved, at folk ofte booker til ugen om søndagen. Og så kigger jeg meget på, hvilken pris andre har, og hvad de tilbyder. Jeg kører så vidt muligt på de tidspunkter, hvor der er størst efterspørgsel. Det betyder selvfølgelig, at jeg går lidt på kompromis med min egen fleksibilitet, men at få bilen fyldt op økonomisk er det værd, forklarer han.

Loading...