Lad forsvaret få ro til at genopstå

Udgivet:10. juni 2022, 12.14

Læsetid:2 minutter

Ole Gade. Foto: Privatfoto

Af Ole Gade. Sportsvej 15 Holstebro, folketingskandidat for Det Konservative Folkeparti

8 måneder siden

MILITÆR En tidligere forsvarsminister spørger på tv: »Er det en kampvogn,« da en pansret mandskabsvogn (PMW) i fuldt fart passerer forbi i Irak. Se, det er jo politisk indsigt, der siger noget om niveauet, det danske forsvar er blevet behandlet på de seneste mere end 20 år.

Det danske forsvar består af meget kompetente soldater, konstabler, befalingsmænd og officerer. De har en professionel indsigt i og viden om, hvordan de løser de opgaver, som danske politikere måtte pålægge dem. Ude som hjemme.

Den seneste udvikling i Ukraine har vist, at det politiske ønske om at afvikle det, vi kendte som mobiliseringsforsvaret og erstatte det med et ekspeditionskorps, var et fejlskud af dimensioner.

Socialdemokrater har altid haft det synspunkt, at de på stort set alle områder »ved, hvad der er godt for folket,« og at de »ved bedst,« hvordan vi fordeler midler og lighed. Desværre har også borgerlige politikere været for glade for at høste den såkaldte »fredsdividende.« Og det betaler forsvaret for i dag.

Hvor er der begået fejl på fejl. Og hvor har Lasse Budtz og Nørgaard for endnu flere år siden skabt en situation, hvor vi som danskere, igen, har grund til at være bekymrede.

Forsvarschefen i et hvilket som helst land er per definition den person, der med sin placering som højst rangerende officer i forsvaret den, der skal lyttes til.

Man kan forvente, at han er mand nok for sin hat til at sige sin mening til politikerne. Det må nødvendigvis være chefen, der på baggrund af relevante analyser, behov og til rådighed værende midler, indstiller til politikerne, hvad og i hvilket tempo, de nye kapaciteter skal anskaffes.

Det er ikke noget, man gør over natten, for med den nedskæring, som har fundet sted af hær, flyvevåben og søværn er også enorme mængder af viden og specifik erfaring med mange våbensystemer forsvunden. Og ikke nok med det. Alene truslerne fra cyber space (elektronisk krigsførelse) vokser i et omfang, som vi slet ikke har ressourcer til at tackle, hvis store dataangreb sættes ind mod os.

Forsvarschefen er landets koncernchef. Punktum. Og forsvaret er ikke en styrelse, man kan negligere som den socialdemokratiske regering ellers gør i mange andre sammenhænge i det offentlige.

Man skal for eksempel have et godt helbred, hvis man vover at blive gammel i Danmark.

Lev med det!