En ny brik til savmysteriet?

»Hvad er det?« spurgte vi - og fik både et svar, en rettelse til svaret og nu en mulig korrektion til rettelsen. Forvirret?

Udgivet:14. januar 2022, 10.09

Læsetid:2 minutter

Christian Østergaard Jensen interesserer sig for lokal- og slægts­historie og kan huske, hvordan ensilage og møg blev håndteret for mange årtier siden. Foto: Henrik Lind Jørgensen

Henrik Lind Jørgensen
Egnsredaktør| hlj@herningfolkeblad.dk

AULUM For nogle uger siden bragte vi et billede af en sav, der kan ses på Videbækegnens Museum i Vorgod-Barde. Efter en konkurrencetid konkluderede vores »hushistoriker« Svend Aage Madsen, der havde indsendt billedet, at der var tale om en møddingssav.

Det affødte imidlertid protest fra en læser, der mente, at det var en sav til at skære i ensilagestakke med, men at den naturligvis også kunne have været brugt til andre formål ude på gårdene. Nationalmuseets arkiver kastede umiddelbart ikke lys over anvendelsen, da redskabet står anført til at være brugt både på ensilage- og møddingsstakke.

Smedet før ensilage

Nu kommer Christian Østergaard Jensen fra Aulum med en brik til det lille lokale mysterium.

- Jeg tror ikke rigtigt på, at den viste kniv er smedet for at skulle være en ensilagekniv, da kniven er håndsmedet i tiden, før det nu kendte ensilage blev aktuelt til foderbrug, mener Christian Østergaard Jensen.

- Vi er endnu få af den gamle skole, som har håndlæsset møddingmøg med håndkraft. Dette var et slidsomt arbejde, som forekom med specielle håndredskaber, da lortet kunne være så sammenfiltret, at det ikke var til at rykke fra hinanden. Som hjælperedskab for at skære det (møget, red.) ud i bænke, var denne sav et udmærket redskab, fortæller Christian Østergaard Jensen videre.

Foder i 1940’erne

- Det nu kendte ensilage blev først et fodringsmiddel omkring slutningen af 1940’erne, hvor det først var roetoppe fra sukkerroer, som blev anvendt, og det var ikke stort besvær at rykke fra hinanden. Det nuværende »altmuligt-ensilage« var slet ikke fremme, da den viste kniv var aktuel, anfører Christian Østergaard Jensen.

Vi lader saven ligge der. Måske klogere - måske blot mere forvirrede - men vi takker i hvert fald for interessen.

Præmier er på vej til Eigil Dahl og Svend Aage Høj Nielsen, som er kommet med hver deres bud på savens anvendelse, og en særlig tak går til Svend Aage Madsen og Christian Østergaard Jensen.

Det er saven her, diskussionerne har drejet sig om. Foto: Privatfoto