90.000 midtjyder inviteres til forskningsprojekt

Udgivet:25. november 2020, 13.18

Læsetid:1 minut

Annelli Sandbæk er enhedschef hos Steno Diabetes Center Aarhus på Aarhus Universitetshospital. Foto: Michael Harder

3 år siden

MIDTJYLLAND Mere end 90.000 borgere over 18 år i Region Midtjylland er inviteret til at deltage i et stort forskningsprojekt om helbred og kronisk sygdom. Det oplyser regionen i en pressemeddelelse.

Et spørgeskema udsendt af Danmarks Statistik på vegne af Steno Diabetes Center Aarhus skal således give ny viden om, hvad kronisk sygdom såsom diabetes, KOL, astma, slidgigt og mange flere betyder for den enkeltes liv. Målet er bedre og mere målrettet forebyggelse og behandling.

Faktisk lever to ud af tre voksne midtjyder med en eller flere kroniske sygdomme. Mens nogle ikke oplever de store gener i hverdagen, er andre stærkt belastet af deres sygdom.

- Vi ved, at mange har kronisk sygdom, men vi ved ikke ret meget om, hvordan det påvirker den enkeltes liv og hverdag. Det skal vi blive klogere på, hvis vi skal blive bedre til at hjælpe borgere med kronisk sygdom, siger Annelli Sandbæk, der er enhedschef ved Steno Diabetes Center Aarhus i meddelelsen.

Undersøgelsen er en del af forskningsprojektet »Helbred i Midt«, som skal bidrage til at forbedre den måde, vi opsporer og behandler kroniske sygdomme og forebygger følgerne af dem.

Det er den hidtil største måling i Region Midtjylland af, hvordan det opleves at leve med kronisk sygdom.

- Hvis vi skal forstå, hvordan det er at leve med kronisk sygdom, skal vi også vide noget om, hvordan det er at leve uden. Derfor er det vigtigt, at så mange som muligt - både med og uden kendt sygdom - svarer på spørgeskemaet, lyder det fra Annelli Sandbæk.