Få nu gang i reelle forhandlinger - det skylder vi vores minkavlere

9. januar 2021, 11.45

Foto: Privatfoto

KOMPENSATION Åbent brev til statsminister Mette Frederiksen, fødevareminister Rasmus Prehn, finansminister Nikolai Wammen og erhvervsminister Simon Kollerup.

Det er ganske urimeligt, at regering og folketing endnu ikke har afklaret, hvorledes vores minkavlere skal kompenseres, efter de 4. november blev beordret til at aflive deres mink.

Vi anerkender, at opgaven er svær, men at vores minkavlere nu efter to måneder endnu ikke ved, hvordan de vil blive kompenseret, sætter dem i en urimelig situation. Samtidig er de aftalte kompensationer for aflivning af mink, tempobonus og betaling for rengøring endnu ikke udbetalt. Denne udbetaling skulle være foretaget inden jul.

Situationen bliver ikke mindre uforståelig, når vi ved, at styrelser, der har hjulpet med optælling og aflivning inden jul, har fået bevilliget/overført mere end 700 millioner kroner for det arbejde, de har udført. Fair nok, men det er helt uforståeligt, at vores minkavlere skal vente på deres udbetalinger.

Aldrig før har vi stået i en situation, hvor et helt erhverv bliver lukket ned. Vi vil derfor kraftigt opfordre til, at alle partier tager ansvar, og regeringen gør sit yderste for, at alle partier bliver en del af aftalen. Vi har stor forståelse for, at der ikke kan laves en kompensationsordning, hvor alle får den samme erstatning, men erstatning beregnes i forhold til minkfarmens aktiver og mistede fremtidige indtjeningsmuligheder. Det er ikke tidligere set for en hel branche, men der er jo talrige eksempler på differentierede erstatningsudmålinger - også i forbindelse med ekspropriation.

Vi har stor respekt for den tålmodighed, vores minkavlere indtil nu har udvist, men med de manglende afklaringer, breder der sig en stigende frustration og menneskelige omkostninger, som vi som samfund ikke kan være bekendt at byde dem. Vi har derfor en klar forventning om, at regering og folketing får afsluttet forhandlingerne med et resultat, så vores minkavlere kan komme videre - de har ventet urimeligt længe på en afklaring.

Brevet er også underskrevet af borgmester H.C. Østerby, Holstebro, Niels Viggo Lynghøj, Struer, Kasper Glyngø, Hedensted, Erik Buhl, Varde, Jesper Frost, Esbjerg, Egon Fræhr, Vejen, og Ib Kristensen, Billund.