Fars dag: Kræftens Bekæmpelse opfordrer fædre til at gå til lægen i tide

I anledning af fars dag sætter Kræftens Bekæmpelse fokus på mænd og »de syv tegn«, der kan være symptomer på kræft

28. maj 2020, 10.00

Her kan se de syv tegn på kræft, som Kræftens Bekæmpelse opfordrer til, at man er opmærksom på. Foto: Pr-foto

HERNING Mange mænd overser vigtige symptomer på kræft og kommer for sent til lægen - og det kan i sidste ende koste liv.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse er det kun en tredjedel af danske mænd, der synes, at de har et godt kendskab til symptomer på kræft. Derfor er det vigtigt, at flere mænd bliver mere fortrolige med tegnene, så de kan genkende dem på egen krop og søge læge i tide.

Mænd lytter til deres børn

For 85 procent af alle kræfttilfælde opdages ved henvendelse til egen læge med et symptom.

- Det er alvorligt, at mange mænd ikke ved, hvilke tegn de bør være opmærksomme på. For så er der en stor risiko for, at de ikke kommer til lægen i tide. Jo hurtigere man kommer til lægen, desto større er sandsynligheden for, at man bliver helbredt for kræft. Så det er altafgørende, at flere mænd kender og reagerer på disse tegn, siger Janne Bigaard, der er overlæge hos Kræftens Bekæmpelse, i en pressemeddelelse.

I anledning af fars dag 5. juni opfordrer Kræftens Bekæmpelse til, at voksne børn bruger dagen til at passe på deres fædre ved at minde dem om at være opmærksom på symptomer på kræft og gå til lægen, hvis de oplever et af dem.

- Mænd lytter til deres børn. Og en opfordring fra ens voksne børn til at kontakte sin læge kan have stor effekt. Brug derfor fars dag 5. juni som en anledning til at give fædre et kærligt puf til lægen, hvis de oplever et af de syv tegn - fordi vi gerne vil beholde dem, siger Janne Bigaard i pressemeddelelsen.