Stilhed før storm

Udgivet:23. januar 2023, 12.43

Læsetid:1 minut

Lone Børlum. Foto: PR-foto

Af Lone Børlum formand for fagbevægelsens Hovedorganisation i Herning og Ikast-Brande

HELLIGDAG Den nye SVM-regering starter hårdt og brutalt ud med at kaste en våd klud i ansigtet på fagbevægelsen og lønmodtagerne med forslaget om at afskaffe store bededag som et led i at kunne finansiere forsvaret.

Så er banen kridtet op og vel nærmest belagt med brosten, for forslaget er et groft indgreb i den danske aftalemodel. Det handler ikke kun om en fridag - det er et tillidsbrud i den arbejdsdeling, der er mellem Folketinget og arbejdsmarkedets parter.

Timingen kunne heller ikke være dårligere, idet overenskomstforhandlingerne jo er i fuld gang for lønmodtagerne på det private arbejdsmarked.

Lønmodtagere som i forvejen er hårdt presset på reallønnen på grund af inflationen. Lønmodtagere som desuden har taget en kæmpe tørn igennem coronakrisen. Forslaget skriger endnu mere til himlen, når SVM-regeringen på samme tid strør om sig med skattelettelser til de rigeste i en tid, hvor presset på velfærden er så kæmpestort, at katastrofetanker om et kollaps i den nære sundhed sagtens kunne blive til virkelighed.

Det er ganske enkelt en ommer. Derfor har vi i fagbevægelsen også lanceret en underskriftsindsamling, der skal få SVM-regeringen til at fjerne forslaget, eller sende det ud til en folkeafstemning. En indsamling og et forslag fagbevægelsen sagtens kan forsvare, fordi vi jo netop er blevet sat udenfor indflydelse på vores egen banehalvdel.

Med et sådan frontalt angreb er vi nødt til at reagere og henvise til de gode gamle dage, hvor vi trods alt blev taget med på råd før dybt uansvarlige forslag og regningen for det, blot blev sendt videre til lønmodtagerne. Mange vil derfor se os på gader og stræder de næste par uger, hvor vi vil samle underskrifter ind og invitere de, der har lyst, med til en kommende demonstration på Christiansborgs Slotsplads søndag 5. februar.

Indlæser debat