Passer du med gennemsnittet: Så mange kvadratmeter har en herningenser at boltre sig på

En analyse fra Dansk Byggeri viser, at midt- og vestjyderne bor større end landsgennemsnittet. Herningensere har 17 kvadratmeter mere end københavnerne

7. januar 2020, 13.32

Herning Kommune har vokseværk, så der skal nye boliger - som her i Tjørring - til. I gennemsnit har herningenserne 57 kvadratmeter at bolte sig på. Det er 4,5 kvadratmeter mere end gennemsnitsdanskeren. Foto: Henrik Ole Jensen

ERHVERV En ny opgørelse fra Dansk Byggeri viser, at der er stor forskel på, hvor mange kvadratmeter danskerne har til rådighed.

I Midt- og Vestjylland har indbyggerne - barn som voksen - i gennemsnit 59 kvadratmeter bolig per person. Indbyggerne i Herning Kommune har cirka 57 kvadratmeter, og folk fra Ikast-Brande Kommune har gennemsnitligt godt 58 kvadratmeter til rådighed. Der er plads til større armbevægelser her end eksempelvis i det indre København, hvor folk må nøjes med cirka 40 kvadratmeter i gennemsnit. Det er også højere end landsgennemsnittet, der er 52,5 kvadratmeter.

- Boligarealet per person hænger sammen med efterspørgslen på boliger i lokalområdet. En større efterspørgsel presser kvadratmeterprisen op, og det kan sætte en grænse for, hvor stor en bolig, man har råd til at købe. Og så har husstandsindkomsten, den gennemsnitlige familiestørrelse i de enkelte kommuner samt til- og fraflytninger mellem kommunerne naturligvis også betydning. Generelt set har midt- og vestjyderne mere plads end den gennemsnitlige dansker og meget mere plads end københavnerne, siger økonomisk konsulent i Dansk Byggeri, Jacob Hangaard, i en pressemeddelelse.

Midtjyske huse vokser

Siden 2010 er danskernes boliger i gennemsnit vokset med en kvadratmeter per person. I Midt- og Vestjylland er antallet af kvadratmeter per person vokset med i gennemsnit 2,7 kvadratmeter. I Herning har vokseværket været 1,9 kvadratmeter, mens ændringen i Ikast-Brande Kommune har været 2,5 kvadratmeter.

- Der er mange steder en sammenhæng mellem væksten i befolkningen og antallet af kvadratmeter per person. I de landsdele, hvor væksten i befolkningen er meget svag, eller ligefrem negativ, stiger det gennemsnitlige antal kvadratmeter per person. Det er også tilfældet flere steder i Midt- og Vestjylland, siger økonomisk konsulent Jacob Hangaard.

For eksempel er Lemvig, Struer og Skive blandt de kommuner i landet, hvor antallet af kvadratmeter per person er steget mest - cirka fem kvadratmeter. Det er samtidig de kommuner i Midt- og Vestjylland, plus Ringkøbing-Skjern, hvor antallet af indbyggere de seneste 10 år er faldet.

Flere herningensere

Ikke helt overraskende ønsker Dansk Byggeri, at der skal bygges nye boliger, hvis der - som tilfældet er i Herning - sker en befolkningstilvækst.

- Når antallet af indbyggere falder, er det vigtigt, at man sørger for at rive nogle af de ældre boliger ned, efterhånden som de bliver tomme og nedslidte, så de ikke står og skæmmer lokalområdet. I kommuner, hvor der kommer flere indbyggere, er det omvendt vigtigt, at man sørger for at få bygget i takt med, at behovet for boliger stiger, siger Jacob Hangaard fra byggeorganisationen.

Det gælder for eksempel Herning og Viborg, der de seneste 10 år har fået henholdsvis 3700 og 3800 flere indbyggere.

- Her er antallet af kvadratmeter per person også steget, men det er, fordi kommunerne har sørget for, at der er blevet bygget nye boliger efterhånden som antallet af indbyggere er vokset, siger Jacob Hangaard.