Krigen i Ukraine - hvad er der brug for

Udgivet:13. april 2023, 14.33

Læsetid:4 minutter

Lars Frennesen. Foto: Privatfoto

Af Lars Frennesen. Ådraget 11 Spjald

6 måneder siden

FORSLAG Der er helt sikkert beslutningstagere i vores regering og det samlede forsvar, der har en idé om, hvad der er brug for, men jeg vover alligevel at komme med et bud, det kan jo ikke skade, de får lidt hjælp:

Forsvaret skal ikke stå for indkøbene, kun for at definere hvad behovet er til lands, til vands og i luften. Indkøbene skal foretages af professionelle indkøbere - og det er forsvarets folk ikke uddannet til, hvilket de med al ønskelig tydelighed har demonstreret flere gange, hvor økonomistyring heller ikke lige er forsvarets stærkeste side. Forsvarets kompetencer er nogen helt andre - og det er det, vi skal bruge dem til.

Der skal indføres en længere værnepligt - for både mænd og kvinder - mindst et år, gerne mere. Fire måneder er jo til grin. Samtidig skal det gøres mere attraktivt at blive professionel soldat i den danske armé, så en veltrænet grundstamme af soldater i alle værn sikres - her tænker jeg på en løn under tjenesten, der relaterer sig til risikoen, og en uddannelse efter tjenesten, relateret til tjenestetiden.

Der skal oprettes mindst én (og det er et absolut minimum - så gerne to) panserbataljon(er) mere, og gerne med base i Jylland, med samme udstyr og antal kampvogne og tilknyttet personel som de to andre - og de ældre kampvogne vi donerer til Ukraine skal ASAP erstattes af de nyeste Leopard-modeller fra Tyskland.

Vi skal have mindst fem-seks missiludstyrede fregatter eller lignende mere for at sikre, ikke alene danske farvande, men også sådan, at Færøerne og Grønland er dækket bare nogenlunde ind. Arktis bliver mere og mere interessant - også for Rusland, der ikke lægger skjul på interessen. Byg dem samtidigt - det reducerer prisen ganske betragteligt.

Vi skal allerede nu bestille flere nye F-35 fly fra USA. De 27 vi har bestilt, og som i øvrigt ikke er leveret endnu, rækker ikke i den tilspidsede situation. Vi bør have mindst 20-25 styk mere og gerne placeret i Jylland, især når der til stadighed skal stå seks F-35 i USA til uddannelsesformål. Vi får så kun 21 til rådighed i Danmark og omegn - og det er alt for lidt.

Der er formentlig bestilt nye haubitser til erstatning for dem, der blev doneret til Ukraine - men antallet skal helt sikkert øges. Det handler om at klappe til fjenden på afstand, og her er disse store våben en tvingende nødvendighed.

Luftforsvarssystemer til nedskydning af fjendtlige raketter og droner etcetera skal maksimeres, de skal være mobile og kunne dække stort set hele landet til beskyttelse af især vigtig infrastruktur, anlæg og civilbefolkning.

Det skal sikres, at forsvaret forsynes med langdistancedroner til både forsvar og rekognoscere.

Herudover skal det sikres, at leverancer af supporterende karakter til alt materiellet er tilstrækkelige og tilgængelige. Her tænkes på ammunition, granater, logistik personalefaciliteter etcetera.

Der skal oprettes produktion af våben og ammunition i Danmark, så vi gør os mere eller mindre uafhængige af leverancer udefra.

Livsvigtig infrastruktur skal sikres væsentligt bedre end tilfældet er i dag - det gælder hospitaler, de store broer, elværker, varmeværker etcetera. Det er formentlig logik, men tilsyneladende ikke for alle.

Sikkerheden omkring IT, internet og øvrige kommunikationslinjer skal sikres væsentligt bedre, end tilfældet er i dag.

Jeg siger ikke det bliver som ovenstående, men det bliver noget i den retning, og læseren kan sikkert godt regne ud, at til ovenstående rækker en store bededags inddragelse ikke - så forbered Jer på en ekstra skat, af den ene eller den anden slags, indtil målet er nået, et Danmark og et Europa der kan klare sig selv forsvarsmæssigt - medmindre man gerne vil »befries« af RasPutin!

Og ja - lad de bredeste skuldre bære mest, men alle, fra pensionister over fagforeningsbosser til dronningen, kommer til at hjælpe til med at få vores forsvar op at stå igen, efter mange års manglende bevillinger.

Jeg klandrer ikke hverken denne, eller foregående regeringer for det, tiden var jo en anden end før 24. februar 2022 - men for totalt at have fejlbedømt Putin og russernes intentioner. Det er fandme for dårligt!

Det skyldes formentligt »det går nok« syndromet hos diverse politikere, og dem vi har sat til at sikkerhedsvurdere situationerne omkring os - og det blev jo så en brat opvågnen til realiteterne for alle parter.

Tænker dog at det ikke sådan lige sker igen!

Vi har jo nu et utal af klogeåger, der dag ud og dag ind forklarer os, hvad der sker på slagmarken - det ville have været fint, hvis vore venner fra forsvarsakademiet og de øvrige europæiske vice versa havde været mere på forkant med 24. februar 2022, så kunne vi måske have sluppet for at høre dem kommentere i nutid.