Standpunkt: Blev håndbolden glemt midt om natten?

5. maj 2021, 10.47

Vibeke Larsen. Foto: Flemming Hansen

At min computer på redaktionen selv »foreslog« at åbne et website om Teams-møder frem for Team Teatrets hjemmeside, da jeg begyndte at taste »t - e - a…« i en webadresse i går, illustrerer vist meget godt den tid, vi lever i.

Computeren afslørede i al fald med førnævnte manøvre, at det er alt for længe siden, at jeg har været i teatret og i den forbindelse besøgt Team Teatrets hjemmeside, men at jeg ofte er nødt til at holde møder på Microsoft Teams.

Mit ærinde var at se, hvad kulturstederne har på plakaterne, nu hvor de genåbner. Foranlediget af den artikel, som journalist Henrik Øster-Jørgensen har skrevet i Folkebladet i dag. Hvor han har spurgt, hvad kulturstederne mener om de ny-udmeldte genåbningsplaner, som træder i kraft i morgen - og om de med det ret korte varsel overhovedet er klar til at tage imod rigtige fysiske mennesker igen.

Det er de, forsikrer både Fermaten, biografen og Team. Trods fortsatte og nye restriktioner i forhold til antal, afstand og nu også coronapas. De glæder sig bare til snart at komme i gang igen og invitere et live publikum inden for.

Det havde de også glædet sig til i håndboldklubberne. Men de fik en lang næse. En ekspertgruppe har ellers for ganske nylig nikket til siddende tilskuere til indendørssport, hvis de opdeles i sektioner med maksimum 500 i hver - dog anbefales der ingen råb og sang!

Men det virker som om, politikerne under forhandlingerne og aftalen forleden nat end ikke har forholdt sig til - eller måske helt har glemt - lige præcis håndbold.

- Altså ... jeg kan jo i princippet arrangere en koncert i hallen dagen efter kampen, og så må jeg lukke 2000 mennesker ind ifølge aftalen. Men jeg må ikke lukke nogen ind til håndboldkampen. Det taler imod al logisk sans, sagde Herning-Ikast Håndbolds direktør Daniel Grønhøj i går til Folkebladet.

Jeg forstår ærligt talt godt, at både håndboldens organisationer, ledere, trænere, spillere, tilskuere, halstab, sponsorer og frivillige er frustrerede, skuffede og sure.

Det bliver man, når ting ikke giver mening. Og det gør det ikke, at håndbold i aftalepartiernes genåbningsplan er havnet i en fodnote på side 5 om sportsarrangementer, der ikke må åbne. I øvrigt sammen med ishockey, som jo ellers allerede har afsluttet sæsonen.

Det lugter af en fejl. Eller at håndbold er blevet glemt. Eller af en gammel tekst, der uredigeret er fulgt med fra tidligere aftaler. For ingen synes sådan helt konkret at have forholdt sig til, hvilke restriktioner og krav, der kunne indføres for at få tilskuere ind til håndbold - eller hvorfor ikke. Havde man det, var man vel samtidig faldet over i fodnoten, at ishockey er overflødig at nævne i den her omgang.

Der er nu indledt et massivt pres fra håndboldens verden for hurtigst muligt at få ændret fodnoten til en beslutning på et oplyst grundlag. Så der med de nødvendige restriktioner kan komme publikum i håndboldhallerne i slutspillet i turneringerne. For eksempel til Herning-Ikast Håndbolds første DM-semifinale i IBF Arena mod Viborg - en kamp, der netop var flyttet i den tro, at politikerne ville lytte til ekspertgruppens anbefalinger, og der igen måtte komme tilskuere på lægterne. Håndbolden har jo før vist, at den sagtens kan håndtere tilskuere og corona-restriktioner.

Læs også
Lang næse til håndbolden: HIH-direktør raser over »håbløs beslutning« om nul tilskuere
+Abonnement

Indlæser debat...