Prøv dig frem, øv dig og vær nysgerrig

6. august 2020, 13.21

Rikke Ramm Eberlein. Foto: Flemming Hansen

Står det til Folketinget, kan jeg lige nu tidligst forvente at få folkepension som 72-årig. Jeg kan afsløre så meget, at jeg så stadigvæk har over 30 år tilbage på arbejdsmarkedet. Og på det tidspunkt vil det potentielt være mere end 40 år siden, jeg så sidst har taget en uddannelse.

I disse dage, hvor aviserne er fulde af historier om unge, der enten har fået den eftertragtede studieplads eller nu sidder slukørede tilbage med et afslag, kan jeg ikke lade være med at tænke på, hvor vigtig uddannelse - eller måske rettere sagt i det hele taget det at lære - er.

Både for udvikling og vækst, men sandelig også for personlig trivsel.

Herning Kommune har et uddannelsesmål om, at i Herning bliver alle så dygtige, som de kan, blandt andet så vi er klædt på til dagens og fremtidens udfordringer. Jeg er helt enig i, at vi alle skal uddanne os - og blive ved med det! Uanset hvilket formelt uddannelsesmæssigt udgangspunkt man får i ungdommen, bør fortsat uddannelse og læring være en mulighed, som vi griber. Vi skal blive ved med at danne os og udfordre os selv og hinanden - og ikke kun når vi er børn og unge - så vi bevarer lysten og modet til at fastholde vores nysgerrighed og er åbne over for ny indsigt og ny viden.

Hjernen skal ligesom resten af kroppen trænes for ikke at sygne hen.

Ny læring giver nye perspektiver - og nye perspektiver gør os mere innovative, for innovation og udvikling sker ofte der, hvor både et insighter og et outsighter perspektiv mødes. Så der kan også være penge i skidtet.

Heldigvis findes der, blandt andet her i byen, en hel række af muligheder for at dykke ned i og lære nyt om alle mulige emner eller fagområder.

Brug for eksempel en enkelt eller flere aftener på Folkeuniversitetet eller deltag i en af deres festivaller, hvor du kan blive præsenteret for al den nyeste forskning inden for alt mellem himmel og jord. Tilmeld dig til et givende foredrag ved FOF, Herning Bibliotek, Herning Kirke eller (for de morgenfriske) Herning Folkeblads Tidlig Tirsdags foredragsrække i samarbejde med Aarhus Universitet Herning. Lån en fysisk eller digital bog gratis på Herning Bibliotek. Tag på Højskolen Skærgården i en uge eller for en enkelt aften til en bid mad, et foredrag og en efterfølgende snak med de andre deltagere. Tag ud og gå på opdagelse i naturen med en naturvejleder. Eller find et online masterclass, en tutorial og så videre på Youtube.

Let omskrevet kan Søren Brostrøms betragtninger om sex nok med stort set samme ret gøres gældende for læring også: Læring er godt, læring er sundt, vi går ind for læring - uanset alder. Så grib de muligheder her eventuelt sammen med en ven eller veninde. Prøv dig frem, øv dig og vær nysgerrig.

Det betaler sig.