Landets pædagoger flygter fra faget

Udgivet:06. oktober 2022, 11.33

Læsetid:2 minutter

Nikolaj Gam-Pedersen og Jeppe Bille von Berg. Foto: PR-foto

Af Nikolaj Gam-Pedersen og Jeppe Bille von Berg. henholdsvis P. Knudsens Gade 26 st. th København SV, folketingskandidat for Moderaterne og pædagogstuderende, Sct. Jørgens Vej 10, 3. tv, Viborg

UDDANNELSE Pædagogerne spiller en afgørende rolle i vores børns opvækst. Pædagogerne passer ikke bare vores børn - de giver dem den trygge og lærerige barndom, der danner grundlaget for vores samfunds fortsatte udvikling. Derfor er det alarmerende, at vi i disse år ser en mangel på pædagoger samtidig med, at færre og færre vælger at søge ind på pædagogstudiet.

Heldigvis kan vi stadig nå at vende udviklingen. Vi har samlet fire bud, som, vi mener, kan bidrage til at gøre en betydningsfuld forskel:

Giv pædagogerne mere anerkendelse. Kravene er mange, og takken er lille. Pædagogernes lønninger er ikke særlig attraktive uddannelsens længde og fagniveau taget i betragtning, og arbejdet anses af mange som værende ikke prestigefyldt. Vi skal turde sige, at der er præcis samme prestige i at være en varm hånd som i at være universitetsuddannet. Her må især politikerne træde i karakter og være behjælpelige til at få spredt budskabet i størst muligt omfang. Tal professionen op!

Drop topstyringen. Vi lever i en tid med uhensigtsmæssig topstyring. Vi nærer mistillid til vores fagpersoner, og det medfører et utal af regler og begrænset faglig frihed. Vi foreslår, at beslutningskraften tages væk fra de kolde hænder og gives til de varme hænder. Pædagogerne skal have mere ansvar og mere tillid.

Gør pædagoguddannelsen jordnær igen. I dag handler pædagoguddannelsen mere om akademisk skrivning og overakademiserede teorier (målrettet dem, der vil læse videre) end praksisorientret pædagogik. Vi har mindre brug for pædagoger, der har akademisk ekspertviden om videnskabsteori og fransk filosofi fra 1700-tallet og mere brug for pædagoger, der i børnehøjde reelt kan gøre en forskel med relevant pædagogisk viden, der målretter sig den virkelighed, som børnene lever i.

Bekæmp forskelsbehandlingen i faget. Vi er nødt til at have et øget fokus på pædofilifrygt, som især har konsekvenser for landets mandlige pædagoger. Der er i dag institutioner, hvor de ikke må skifte ble eller tage på tur med børnene uden deltagelse af en kvinde. Vi må gøre op med denne mistro, så flere mænd motiveres til at tage et pædagogjob.

Alt i alt er der mange problemstillinger at tage fat i. Dette er blot nogle af dem. I Moderaterne ønsker vi handling. Pædagogerne er hverdagens helte, og hverdagens helte kan ikke undværes - hverken nu eller i fremtiden.

Indlæser debat

Mere interessant læsning

Mere fra temaet

Se flere

Mest læste

Debat

Se flere

Mest læste på Herning Folkeblad

Seneste nyt

Se flere