Unge byrådskandidater går sammen for at få flere unge i byrådet

En gruppe på ni unge kandidater på tværs af partier vil have flere unge i byrådet og få flere unge til at stemme

24. juni 2021, 18.08

Otte af de ni unge kandidater. Fra venstre Jonathan Damgaard (V), Kenneth Storm Jessen (LA), Adrian Svensen (NB), Mille Pedersen (S), Michelle Sundahl Pedersen (DF), Philip Vivet (RV), Søren Nørgaard (V) og Jakob Kjærsgaard Mortensen (DF). Foto: Privatfoto/Sigrid Kaljulaid Skov

HERNING I denne uge stoppede 25-årige Rasmus Norup (K) i Herning Byråd for at blive direktør for Erhvervsrådet Herning & Ikast-Brande.

Dermed er ingen af de 31 medlemmer i Herning Byråd under 30 år. Det vil et nyt, ungt, tværpolitisk kandidathold lave om på. Samtidig ønsker de at vække unges interesse for kommunalpolitik.

Det skriver gruppen af kandidater i en pressemeddelelse.

De 18-29-årige udgør ifølge Danmarks Statistik knap en femtedel af de voksne indbyggere i Herning Kommune. På trods af det er ingen af byrådets 31 medlemmer under 30 år.

Efter Rasmus Norups exit er det yngste medlem af byrådet 39 år, mens gennemsnitsalderen er 57 år.

Derfor er de ni unge kandidater gået sammen i et nyt debathold på tværs af partier med en fælles målsætning om at få flere unge valgt ind i byrådet ved kommunalvalget 16. november.

- Det er et demokratisk problem, at de mange unge i vores kommune ikke er repræsenteret i byrådet, hvor der træffes utroligt mange vigtige beslutninger, der har indflydelse på vores hverdag og fremtid, siger Philip Vivet (R), initiativtager til det unge debathold.

For få unge stemmer

Ved det seneste kommunalvalg i 2017 stemte kun 62,8 procent af de 18-29-årige, mens den generelle stemmeprocent for Herning Kommune var 74,21 procent.

Langt færre unge stemmer dermed end resten af borgerne i kommunen, og det, mener de unge kandidater, er et problem for kommunen.

- Unge går i skole, tager uddannelse, går til fritidsaktiviteter, har fritidsjob, bruger natur- og sportsfaciliteterne, den offentlige transport, kulturaktiviteterne og meget mere i vores kommune. Unge er en aktiv og vigtig del af kommunen, og derfor er det vigtigt, at de unge får øjnene op for lokalpolitikken, og vi får nogle unge i byrådet, siger Philip Vivet.

Det unge debathold vil derfor invitere til debatter i øjenhøjde for at gøre kommunalpolitik mere relevant for ungdommen. Målet er at inddrage flere unge i den politiske debat og få langt flere unge til stemmeboksene til november.

Debatholdet håber på at komme ud på uddannelsesinstitutionerne i Herning og andre steder, hvor de unge færdes eller hvor der interesse for at få besøg af et komplet, ungt debathold.

De ni unge kandidater er åbne over for alle slags invitationer og kan kontaktes via Facebook, Instagram eller mail.

Unge kandidater

Medlemmerne af det unge, tværpolitiske debathold:

Philip Vivet, 20 år, Radikale Venstre

Jonathan Damgaard, 19 år, Venstre

Kenneth Storm Jessen, 27 år, Liberal Alliance

Adrian Svensen, 19 år, Nye Borgerlige

Mille Pedersen, 29 år, Socialdemokratiet

Michelle Sundahl Pedersen, 21 år, Dansk Folkeparti

Søren Nørgaard, 21 år, Venstre

Jakob Kjærsgaard Mortensen, 29 år, Dansk Folkeparti

Lasse Ostersen Lindholt, 18 år, Venstre

Indlæser debat...